Cum a reușit Blandine de Brier Manoncourt să ducă mai departe moștenirea lăsată de tatăl său, Thierry Manoncourt și viziunea modernă a acestuia care a făcut dintr-un vin bun, unul exceptional, recomandat astăzi de sommelieri din cele mai apreciate restaurante prezente în Ghidul Michelin
În urmă cu mai bine de 15 ani, Blandine de Brier Manoncourt și-a întrebat tatăl, pe Thierry Manoncourt, ce înseamnă pentru el luxul. Pe atunci, acesta avea 92 de ani, și i-a răspuns fără să stea prea mult pe gânduri că luxul este oportunitatea de a trăi și de a lucra în mijlocul biodiversității de pe domeniul Château-Figeac. O gândire modernă la care producătorul francez de vinuri nu a renunțat nici în ziua de astăzi. Château-Figeac are un domeniu de 54 de hectare, dintre care doar 41 sunt acoperiți cu viță de vie, pe o pătrime din suprafața proprietății familiei Manoncourt fiind o plantație de copaci, o grădină cu legume și chiar un lac. O raritate absolută în peisajul din Saint-Émilion, o comună din Bordeaux, renumită în rândul pasionaților de vinuri, în care producătorii depun eforturi serioase să înghesuie viță de vie pe fiecare petic de pământ disponibil.

„Una dintre provocările noastre este să menținem toată această biodiversitate locală pentru că joacă un rol important și ne dorim în continuare să o păstrăm. Noi plantăm an de an copaci. Nu este ușor să îi îngrijim, să îi facem să crească și ne dorim să mergem în continuare pe acest drum. Suntem norocoși că părinții noștri nu au vrut să renunțe la ea. Puteau să planteze struguri, dar tatăl meu a simțit că trebuie să menținem această biodiversitate, că trebuie să aibă grijă de toate aceste vietăți”
Blandine de Brier Manoncourt, Co-Owner, Château-Figeac.
Și, chiar dacă poate la prima vedere nu pare, această biodiversitate joacă un rol extrem de important care, într-un final, influențează gustul vinului. Datorită acestei biodiversități, la Château-Figeac sunt patru microclimaturi diferite și o diferență de trei grade Celsius între cel mai rece sol și cel mai cald, aspecte care poate nu spun mare lucru celor mai mulți pasionați de vinuri, însă pot face dintr-un vin bun, unul excepțional. Iar acest lucru se datorează viziunii moderne avute de Thierry Manoncourt cu mai bine de 75 de ani în urmă.
Thierry Manoncourt, inginerul agronom care a preluat Château-Figeac în 1947, pe când avea 30 de ani, nu era preocupat doar de creșterea viței de vie, ci și de înțelegerea solului, care este sufletul terroir-ului domeniului Figeac. A arat și a hrănit pământul, plantând iarbă pe el, iar în 1949 a replantat vița de vie, cu grijă să nu o supraîncarce cu plante tinere, regândind totodată varietatea de struguri. A renunțat la plantația de Malbec și a extins-o pe cea de Cabernet Sauvignon la o tremie din totalul viei (35%), reducând-o în același timp pe cea de Merlot tot la aproape tremie (30%), cât ocupă și cea de Cabernet Franc (35%). Acest caracter predominant de Cabernet face unic domeniul Figeac în rândul producătorilor de vinuri din Saint-Émilion, iar viziunea și atenția lui Thierry Manoncourt au pus vinurile Château-Figeac în categoria Premier Grand Cru Classé încă din anul 1954, când a fost lansat sistemul de clasificare a vinurilor din Saint-Émilion. În toamna anului 2022, când a fost publicată noua listă, Château-Figeac a fost singurul producător de vin din comuna din Bordeaux care a fost promovat în categoria Premier Grand Cru Classé „A”, în acest moment fiind doar doi producători care au această clasificare.
„Nu cred că vă puteți imagina cât de fericiți am fost. Toată familia și oamenii care lucrează la Figeac, cu toții am fost fericiți și mândri. Mama are 88 de ani și sărea în sus de bucurie. Am decis că vom continua pe același drum. Simțim că avem o responsabilitate și mai mare acum pentru brand, pentru oamenii care lucrează la noi și pentru Saint-Émilion. Unii dintre cei care lucrează la noi mi-au spus că se gândesc la Thierry Manoncourt, ceea ce m-a bucurat foarte mult. A murit în urmă cu 13 ani, dar și-a dorit asta pentru Figeac și noi am reușit să aducem brandul aici. Chiar și acum, când facem parte din Premiere Grand Cru Classé A, știm că nu trebuie să ne oprim din a ne îmbunătăți continuu”
Blandine de Brier Manoncourt, Co-Owner, Château-Figeac