Fiecare pahar înglobează o tradiție de peste 300 de ani, iar acest lucru se reflectă în aroma desăvârșită.
Însă, cel mai important este modul în care povestea noastră se întrepătrunde cu poveștile de viață ale clienților noștri. Anul acesta aniversăm 20 ani de la renașterea poveștii Cramei Știbey din Drăgășani, 20 de ani de la vinificarea primei recolte a cramei recondiționate, 20 ani de recunoștință să fim pe mesele românilor (și nu doar) în zile de sărbătoare, în nopți lungi, în weekenduri prea scurte sau în vacanțe despre care aceștia vor povesti peste ani și ani.
Astăzi ducem mai departe tradiția unor soiuri pure, perfect adaptate la condițiile pedoclimatice ale regiunii Drăgășani, rețete unice ale familiei princiare Știrbey transmise din generație în generație, de mai bine de 3 secole.
Întâlnirea întâmplătoare între Ileana, nepoata prințesei Maria Știrbey, și Jakob Kripp, baron din Tirol, Austria, a marcat astfel reînceputul unei povești de viață lungă, despre oameni, vinuri și momente care merită sărbătorite împreună. Fugită dintr-o țară ostilă în 1969, Ileana Kripp redescoperă plaiurile natale în 1997, în luna de miere. Simte potențialul cramei și începe treptat planurile de renovare și redotare, pentru ca astăzi, la Drăgășani, vizitatorii să se poată delecta într-o adevărată oază de natură și eleganță.

Crama de vinificație a domeniului Știrbey din Drăgășani, în dimensiunea sa actuală, a fost concepută de Prințul Barbu Alexandru Știrbey, la începutul secolului XX, pentru prelucrarea strugurilor dintr-o suprafață de aproximativ 20 hectare de vie, sau 70-80.000 litri de vin pe an. Producția anuală a cramei încă se află aproximativ în acești parametri, calitatea primând întotdeauna cantității.
Vinurile Prince Știrbey sunt sortimente care păstrează autenticitatea criteriilor moștenite din generație în generație. Unul dintre criteriile de calitate ale unui vin este chiar păstrarea proprietăților (gust, textură) în timp, iar vinurile Cramei Știrbey sunt vinuri naturale, de viață lungă.
Vinificarea diferitelor soiuri de struguri se face separat, producând numai vinuri din soiuri pure, pentru a scoate la iveală caracterul fiecărui soi în parte. Solul, climatul, flora și fauna, dar și tradițiile oamenilor care lucrează în vie influențează în mod esențial evoluția strugurilor și a vinului – oferind fiecărei parcele de vie un caracter distinct, care poate fi sintetizat ca Genius Loci – spiritul locului.
Crama Știrbey, un producător de vinuri fine, de tip manufacturier
Vinurile din recolta 2023 sunt foarte reprezentative pentru filozofia Cramei Prince Stirbey: după o vară nu prea caldă cu precipitații echilibrate și o toamnă caldă și secetoasă, vinurile din acest an sunt caracterizate de o prospețime vioaie, de finețe și eleganță, cu un potențial mare de învechire peste următorii ani.
Iarna 2023/24 a fost caracterizată de lipsa de precipitații și temperaturi destul de ridicate, care au favorizat pornirea prea timpurie a vegetației. Din fericire am fost feriți de înghețuri târzii, viile prezentându-se acum într-o stare bună; doar lipsa apei în sol este îngrijorătoare în continuare.
Dar acestea sunt provocările cu care viticultorii se confruntă în fiecare an. La Domeniul Știrbey, echipa bine pregătită și cu experiența bogată în domeniu a dovedit în ultimii 20 de ani că stăpânește aceste provocări și reușește să asigure producția de struguri sănătoși.

Unul dintre soiurile reprezentative cramei este chiar Crâmpoșia Selecționată, adaptată perfect la condițiile pedoclimatice din regiunea Drăgășani. Acum 20 de ani, Crama Știrbey a fost prima cramă care a pus pe piață un vin de soi pur de Crâmpoșie, care și astăzi este blazonul domeniului Știrbey. Acest vin are o fructozitate fină și proaspătă, ideal pentru ocazii de socializare.
Din 2004, crama exportă vinurile în diferite țări europene, ca de exemplu Germania, Austria, Polonia, Benelux sau Marea Britanie, dar și în țări renumite pentru producția de vin, precum Franța și Italia.