„Sărut-mâna pentru masă!” este titlul celei mai noi cărți scrise de Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir. Aceasta este rezumatul cercetării pe teren, în biblioteci și arhive a alimentației românești ca sumă a microidentităților regionale și etnice din ultimele câteva secole.
În două volume, cu peste 800 de pagini, „Sărut-mâna pentru masă!” oferă o selecție bogată de practici, credințe, obiceiuri și rețete, mărturii și amintiri despre expresiile căpătate de mâncare în contextul sărbătorilor religioase, comunitare și de familie din toate regiunile și de la toate etniile conlocuitoare de secole. Lor li se adaugă un capitol special dedicat Moldovei de peste Prut. Cărțile conțin zeci de rețete testate de autori în ultimii ani, parte dintre ele ilustrate și explicate pas cu pas.
Volumele oferă o radiografie detaliată a bucătăriei tradiționale, atrag atenția asupra unor obiceiuri sau rețete pierdute, subliniază tradiții culinare, iar o lectură atentă dezvăluie schimbul de practici între regiuni și etnii. Cartea este recomandată atât pasionaților de gastronomie, etnografie, antropologie cât și profesioniștilor din industria de profil interesați de patrimoniul gastronomic tradițional. Studiul demonstrează bogăția de rețete și practici culinare multiculturale, un tezaur pierdut după standardizarea rețetarului tradițional din perioada comunistă.
Cei doi autori se află la al doilea proiect editorial culinar scris la patru mâini, după ce în 2022 au colaborat la volumul „Dulce Românie, o istorie a deserturilor de la noi”. Separat au mai publicat „Ce e nou în Noua Bucătărie Românească” (Adriana Sohodoleanu, 2023), „Curatorul de zacuscă” și „Colecționarul de sarmale și alte povestiri gastronomice românești” (Cosmin Dragomir, 2021, 2023).