Search Day Night
Search

Ayako Funatsu:Drumul de la design la artă 

DSC 6716
Total
0
Shares

Despre Ayako Funatsu se poate spune că este o japoneză cu suflet românesc. A venit în România în urmă cu aproape 30 de ani și s-a îndrăgostit iremediabil de țara noastră, în care a decis să rămână pentru totdeauna. După mai multe joburi în turism, resurse umane și mase plastice, japoneza a decis să pună bazele Origami & Paper Flowers Natsuko, pentru care are planuri mari.   

La scurt timp după ce a citit un mic articol despre România, apărut pe la jumătatea anilor ’90 într-un ziar japonez, Ayako Funatsu și-a dorit să afle mai multe despre acest loc îndepărtat, necunoscut și misterios. Astfel, pașii au purtat-o spre cea mai apropiată librărie, de unde a cumpărat un ghid turistic despre România și Bulgaria.  

Își amintește și astăzi că în paginile acestuia scria foarte mult despre ospitalitatea și căldura românilor, care nu ezită să invite turiștii la masă, mai ales în zonele rurale, un concept care în cultura foarte rece a japonezilor nu există.   

Cum Ayako Funatsu era pasionată de călătorii și își dorea să descopere locuri, culturi și oameni noi, nu a mai stat pe gânduri și, în 1995, a venit în România. A călătorit singură, cu rucsacul în spate, timp de două săptămâni, vizitând mănăstirile din Suceava, orașul Rădăuți și obiectivele turistice din Maramureș. I-a plăcut atât de mult încât a luat decizia să revină și anul viitor în vizită. Și anul următor la fel. Un an mai târziu, concediul din timpul verii tot în România a prins-o.  

„Eram ca un copil care se duce în fiecare vacanță de vară la bunici, la țară. Eu nu mai eram copil, dar așa mă simțeam când veneam în vacanța de vară în România”, își amintește zâmbind Ayako Funatsu. „Trei ani mai târziu, m-am gândit cum ar fi dacă mi-aș face o viață în România, în loc de Japonia. Și am zis să încerc. Am venit în 1999 pentru trei săptămâni, să caut de lucru. Am avut mare noroc că am găsit ceva repede, într-o agenție de turism în București, cu care am semnat contractul. În mai 2000 am venit aici și m-am mutat definitiv”, spune Ayako Funatsu într-o română perfectă cu accent japonez.  

După trei joburi în turism, mase plastice și servicii profesionale de recrutare, în 18 ani de muncă în România, pentru angajatori alături de care s-a format și a acumulat experiență, a decis să transforme în business ceea ce dorește să realizeze în viață: crearea unei noi istorii de artă prin dezvoltarea domeniului de flori de hârtie. Așa a luat naștere, în urmă cu cinci ani, Origami & Paper Flowers Natsuko, un atelier care produce manual aranjamente florale unicat, lucrate cu migală dintr-o hârtie special adusă din Japonia și SUA. Ayako a pus astfel bazele unui business de nișă și a creat o nouă piață în România, iar creațiile sale au fost primite entuziast de români, care sunt pasionați de cultura japoneză și își doresc să afle mai multe despre această artă.  

„Rolul meu este să scot în evidență frumusețea hârtiei. În limba japoneză hârtie se traduce prin «kami», care mai înseamnă și păr, dar și Dumnezeu. Eu cred că Dumnezeu nu ne dă produsul finit, ci doar materialele. Eu cred că am primit hârtia să creez ceva cu care să împodobesc această lume, să o fac să fie mai frumoasă. Așa simt. Eu fac cu pasiune ceea ce fac, dar cred că ceva dincolo de pasiune mă împinge să merg mai departe. Eu o gândesc ca pe o misiune, misiunea mea pe acest Pământ”

Ayako Funatsu, fondatoarea Origami Natsuko.  

Toate obiectele care ies din mâinile artistei japoneze sunt unicat și lucrate cu cea mai mare atenție la detalii, iar pentru realizarea unui buchet de flori din hârtie, Ayako alocă între cinci ore și jumătate de zi.  

Nu e de mirare că operele artistei au devenit din ce în ce mai căutate și se bucură de tot mai multă popularitate în rândul românilor. Mirese care își doresc să păstreze buchetul din ziua cununiei sau cupluri care vor să ofere ca mărturie micile obiecte de artizanat produse de Ayako se numără printre clienții atelierului japonezei. Nu lipsesc nici marile corporații, care își doresc să înveselească birourile, să decoreze spațiile urașe din holuri sau chiar bordul aeronavelor, unul dintre clienții corporate ai artistei fiind un mare operator de private jet-uri.  

DSC 6634
Foto: Vali Mirea Photography

În perioada de pandemie, când majoritatea angajaților a lucrat de acasă și companiile nu s-au înghesuit să își prelungească „abonamentul” la decorațiuni florale din hârtie, pentru Ayako, o gură de oxigen a venit de la celebra emisiune antreprenorială Imperiul Leilor, unde a paricipat și o obținut o finanțare din partea antreprenorului Dan Șucu, fondatorul Mobexpert, unde pot fi găsite acum o parte dintre creațiile japonezei.  

În perioada următoare, Ayako și-a propus să lucreze cât mai mult cu designeri de interior și arhitecți a căror viziune este să integreze lucrările din hârtie japoneză în spațiile pe care le gândesc, mai ales că naturalețea și simplitatea stilului nipon au devenit foarte populare în decorațiunile interioare. Acesta este motivul pentru care Ayako Funatsu a făcut recent și o serie de cursuri de design interior caresă o ajute să aibă o vedere de ansamblu a întregului spațiu.

„Prima dată am început cu închirierea aranjamentelor florale la clienți corporate. De obicei mă duceam în diferite locuri, dar nu aveam cunoștințe de design interior și trebuia să văd ansamblul. Ceea ce fac eu în prezent este în mare parte design, iar acesta trebuie să fie în perfectă armonie cu locul. Partea de design înseamnă între trei și cinci ani, după această perioadă oamenii se plictisesc și vor să facă schimbări. De aceea, eu pe termen lung vreau să fac artă. Creațiile mele trebuie să comunice cu persoana respectivă, findcă un obiect de artă nu mai plictisește. Îmi doresc ca peste 100 de ani, cineva care va găsi lucrările mele să fie impresionat și să le pună la un muzeu”, spune Ayako Funatsu despre viziunea pe care o are pentru Origami Natsuko. 

Total
0
Shares
002 MMXX Still 2

MMXX, cel mai nou film semnat de Cristi Puiu, ajunge în cinematografe

MMXX, cel mai nou film în regia lui Cristi Puiu, va putea fi văzut începând de vineri, 10…

Lasă un răspuns

You May Also Like