Search Day Night
Search

Oxana Crețu: Arta de a găti din Inimă

DSC 3980 e1705048434760
Total
0
Shares

Cum plănuiește Oxana Crețu, o absolventă de Arte Plastice și Design, să câștige o stea Michelin pentru restaurantul gastronomic Inima, pe care l-a deschis în capitala mondială a vinului, Bordeaux

Cei care încă mai cred că gastronomia nu este o artă nu au cunoscut-o pe Oxana Crețu. Absolventă de Arte Plastice la Bordeaux, Oxana a lucrat o bună perioadă de timp în design, însă tehnicile pe care le-a învățat în facultate le-a transpus în universul gastronomiei, atunci când a decis să schimbe radical drumul profesional, alegând bucătăria. Oxanei Crețu nu îi lipsesc niciodată caietele de schițe, în care creionează, ca un artist veritabil, toate detaliile unei farfurii perfecte: de la mâncare și veselă, la plating și ingrediente. Artista desenează fiecare preparat pe hârtie, pentru a obține un echilibru vizual și cele mai bune asocieri cromatice.

„Cred că am peste o mie de caiete”, spune Oxana Crețu zâmbind. „Acum am venit cu 3-4 caiete la mine. Am rețetele vechi, rețete noi, desene, inspirația, produsele pe care vreau să le creez. Este o muncă ce acaparează. Chiar și când sunt liberă, tot acolo mă gândesc. Mai desenez, pentru că mă calmează, mă regăsesc când fac gestul cu creionul pe foaie, sunt foarte liniștită”, spune Oxana Crețu într-un interviu pentru Haute Culture Magazine, acordat în București la jumătatea lunii octombrie, la restaurantul Gramont din cadrul Suter Palace Heritage Boutique Hotel, unde a gătit o cină eveniment.

Oxana a renunțat la o carieră în domeniul artelor, atunci când a devenit mamă, de frică că nu va putea să lase ceva concret în urmă, o moștenire, de care fiica ei să fie mândră. Așa a ales să pornească, cu pași timizi, pe drumul gastronomiei, un alt domeniu care îi permitea să dea frâu liber creativității și imaginației. Încet-încet a realizat că este pasionată de noul domeniu pe care îl studia și îl descoperea treptat. Recunoaște că s-a speriat când a realizat că își dorește să facă asta pentru tot restul vieții și s-a gândit că nu va reuși să învețe totul într-un timp atât de scurt.

DSC 3989
Foto: Vali Mirea Photography

Dar Oxana Crețu nu numai că nu s-a lăsat descurajată de acest gând și nu a renunțat la propriul vis de a urma o carieră în domeniul gastronomiei, ba chiar a găsit curajul și forța să deschidă un restaurant, Cromagnon, în urmă cu șase ani, pe când i se spunea, fără ocolișuri că nu va reuși niciodată, că restaurantul unui străin nu are nicio șansă într-un pol al gastronomiei mondiale.

Au ajutat-o foarte mult și studiile în domeniul artei, unde a învățat cum să elaboreze obiecte noi, iar nelipsitele caiete de schițe, să acumuleze mai multe cunoștințe într-un timp foarte scurt. Cum orice perioadă de criză poate reprezenta și o oportunitate, Oxana Crețu a folosit pandemia să învețe și mai mult. A studiat la școala celebrului Alain Ducasse, s-a specializat, și-a perfecționat tehnica și, cu timpul, tot mai multe persoane au început să aprecieze ceea ce face și să creadă tot mai mult în ea.

„Când am început restaurantul, acesta era un loc în care gândeam, exersam, încercam diverse lucruri, unde am învățat foarte multe. Dar acum a devenit un loc care mă reprezintă. Toată lumea mă sfătuia să îmi pun numele pe restaurant, dar nu am îndrăznit, nu sunt atât de pretențioasă. Am zis să fie ceva care mă reprezintă, care îmi reprezintă originile. Făcând mai multe cercetări de nume, am dat peste motivul «inimă», care reprezintă femeia, care ar fi inima casei în tradiția românească, și în motivele brodate o regăsim foarte des”

Chef Oxana Crețu

Cum bucătăria Oxanei este caracterizată foarte des ca una florală, a ales să pună în logo și o floare, creând un univers care o reprezintă, la fel cum face și cu fiecare farfurie ce pleacă din mâinile sale. Se inspiră foarte mult vizual, din combinații de culori care îi plac mult, dar și de acasă, din tot ce îi amintește de copilărie, de gustul de la bunici.

Un astfel de exemplu este cătina, pe care chef Oxana Crețu a folosit-o în prepararea unor deserturi ca înghețată sau chiar în antreuri. Și, chiar dacă bucătăria franceză este una foarte bine pusă la punct, cu tradiție și istorie, în care creativitatea nu este tocmai apreciată, curajul Oxanei a atras atenția celebrului ghid Michelin care a scris despre restaurantul ei din Bordeaux, despre care specialiștii în gastronomie franceză susțin că va primi o stea Michelin în următorii ani:

„În micul său restautrant, cu un interior dezordonat, chef Oxana Crețu dă frâu liber imaginației într-un meniu surprinzător. O perfecționistă pasionată de muncă sa, Oxana creează dish-uri cu subtile accente japoneze”.

Total
0
Shares
RABANNE FAME EDPINTENSERE2024 SPR 50054 INGREDIENT COMPOSITION VISUAL

Rabanne prezintă noul FAME Intense

Anul acesta, FAME revine cu un amestec puternic care dezlănțuie „cea mai îndrăzneață aură feminină, astfel încât să…

Lasă un răspuns

You May Also Like