Search Day Night
Search

O definiție a luxului

Toader Paun Foto Vali Mirea
Total
0
Shares

Ce este luxul? Prima definiție care apare la o căutare online este și cea mai limitată înțelegere a luxului: „nivel de viață excesiv de costisitor”. Greșită pentru că reduce totul la bani, iar luxul este departe de a fi legat doar de bani. Da, este adevărat că cele mai multe experiențe asociate luxului necesită și un buget pe măsură, dar luxul este mult mai mult. Luxul este în noi, în oameni, experiențe, locuri și povești. Mult mai mult decât este în obiecte pe care banii le pot cumpăra. 

La conferința Future Trends, jurnalistul Victor Kapra punea pe lista tendințelor care ne vor modela viitorul o definiție bună a luxului: o întoarcere la artizanat și la valoarea pe care o pun oamenii care făuresc obiectele prin efortul și priceperea lor. Un atribut mult mai valoros și dezirabil într-o lume a luxului autentic.  

Ce este luxul? Nu știu să dau o definiție exactă, dar pot să aduc la un loc observațiile făcute cu ajutorul oamenilor de milioane pe care am avut norocul să-i întâlnesc. Bogăția nu ne definește. Omenia, da. Luxul este strâns legat de omenie și de emoțiile pe care suntem capabili să le împărtășim cu ceilalți.  

După o perioadă în care credeam că folosesc timpul la maximum, conducând mașina și vorbind la telefon (pe hands free, desigur) tot drumul pentru a rezolva din mers primele urgențe, am realizat că am greșit. Am descoperit că pașii pe care îi fac pe jos către birou sau întâlniri sunt timp câștigat pentru sănătate, pentru a observa lumea din jur și a trăi în afara unor bule în care toți tindem să ne închidem. Mașina nu a fost un ajutor, ci am devenit prizonierul ei. Timpul pe care credeam că-l câștig, în realitate a fost fix invers. Cât călătoresc lăsând pe altcineva la volan sau folosind transportul în comun, pot să respir fără să ajung deja obosit la destinație. Mai mult, mâinile libere le pot folosi pentru a ține o carte și a evada într-o altă lume. Pentru mine a fost o primă lecție despre lux. Lux înseamnă să învățăm să ne bucurăm de ceea ce contează și să vedem valoarea reală din oameni și experiențe.  

Cât am fost călător pe Via Transilvanica și apoi la producătorii locali uniți de Via Profi am gustat luxul. Da, în borcane mici sau mari, în furculițe încărcate de arome și culori. Luxul nu stă în cantitate, ci în calitate. În natural, în povestea din spatele fiecărei înghițituri. Pentru că lucrurile valoroase cer timp și mult efort, în mod evident nu sunt ieftine. Dar luxul nu este dat de prețul lor, ci este mult mai profund de atât. 

Luxul este în noi, în experiențele pe care le trăim, în frumosul pe care îl descoperim în jur, în emoțiile pe care le trăim cu toate simțurile. Luxul autentic nu e opulent și nici ostentativ. Luxul este dat de meșteșug, raritate și finețe, dar și de valoarea construită în timp și cu multă consecvență. Valorile reale sunt cele care definesc luxul autentic, iar la Haute Culture sunt mândru să fiu parte dintr-o familie tot mai numeroasă care înțelege definiția luxului. #demilione nu este despre bani! Este despre cum noi învățăm să fim mai buni împreună! 

Total
0
Shares
Echipa artexim portrait foto Andrei Gindac 122

Arta dirijării unui festival

Festivalul Internațional George Enescu are o nouă coordonare, în persoana Cristinei Uruc. O prezență discretă, dar puternică, în…

Lasă un răspuns

You May Also Like