Instalația temporară „Susur”, creată de Atelier Vrac, transformă râul Moașa într-un spațiu de explorare, relaxare și joacă, cu ocazia Făgăraș Fest, între 11–13 iulie, în satul Sebeșu de Sus, județul Sibiu.
„Am vrut ca instalația să devină un motiv pentru ca oamenii să se apropie cu sensibilitate de râu și să reflecteze la importanța păstrării locurilor nealterate. Susur vorbește despre fragilitatea și farmecul apelor montane, într-un context în care acestea sunt tot mai amenințate de intervenții brutale asupra malurilor, construcții invazive sau poluare,” explică artiștii de la Atelier Vrac.





„Instalația Susur oferă un spațiu inedit care invită publicul nu doar să admire râul, ci să interacționeze direct cu el – să pășească, să atingă, să simtă apa rece și să descopere frumusețea Munților Făgăraș într-un mod complet nou. Ne dorim ca vizitatorii să trăiască o experiență care îi scoate din peisajul obișnuit și îi conectează profund cu natura. Astfel de intervenții artistice deschid un dialog autentic între oameni și locurile valoroase pe care le protejăm”, a declarat Victoria Donos, Director de Comunicare al Fundației Conservation Carpathia.
Prin intervenția lor, artiștii deschid un dialog între arta contemporană și conservarea naturii: instalația devine o „lentilă” prin care participanții la festival pot privi Munții Făgăraș cu mai multă sensibilitate și atenție.
„Astfel de intervenții temporare pot schimba modul în care ne raportăm la natură, invitând la contemplare și interacțiune directă cu elementele ei esențiale: apa, aerul, lumina” – Atelier Vrac
Instalația va fi demontată la finalul festivalului, pentru ca zona să revină la aspectul inițial.
Ajuns la a șasea ediție, Făgăraș Fest promovează legătura profundă dintre comunități, natură și artă și pune accent pe protejarea Munților Făgăraș și explorarea sustenabilă a acestora.