Search Day Night
Search

Începe George Enescu, festivalul în care fiecare concert spune o poveste prin muzică

cover george enescu 2023
Total
0
Shares

„Generozitate prin muzică”, aceasta e tema ediției de anul acesta a Festivalului George Enescu, care a primit, în 2021, titulatura de Cel mai mare festival de muzică clasică din lume.

Festivalul Internațional George Enescu se desfășoară la București din 1958, pentru a onora și celebra memoria, muzica și personalitatea compozitorului, pianistului, violonistului și dirijorului român George Enescu – considerat „cel mai mare fenomen muzical de la Mozart”.

Începând de mâine, 27 august până pe 24 septembrie, pe mai multe scene din București, dar și din alte șase orașe din țară, vor urca orchestre de renume precum George Enescu Philharmonic Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Czech Philharmonic, Fine Arts Quartet.

Ele reprezintă doar câteva nume, fiindcă ediția aceasta este una de anvergură care va aduce publicului peste 3500 de artiști și 120 de concerte.

Macheta Festivalul Enescu 2023

Festivalul se va deschide, la Grand Palace Hall, de la 19:30, cu concertul susținut de George Enescu Philharmonic Orchestra, dirijat de Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului George Enescu, care, în cadrul conferinței de presă de la Sala Palatului, a promis publicului că fiecare concert de anul acesta va spune o poveste.

Programul oficial din acest an cuprinde 6 serii de concerte, fiecare cu o temă diferită:

Seria mari orchestre ale lumii – aduce 13 orchestre internaţionale şi 3 orchestre din România pe scena de la Sala Palatului, într-un maraton muzical de 29 de concerte în 29 de zile.

Seria concertelor de la Ateneul Român – reprezintă ocazia publicului de a asculta cele mai cunoscute orchestre simfonice şi de cameră din lume la Ateneul Român.

Concertele de la miezul nopții – adună 11 propuneri de recitaluri, tot pe scena Ateneului Român, de această dată cu un program care trece de la muzică renascentistă şi barocă la folclor tradiţional georgian şi momente de improvizaţie.

Seria Enescu și contemporanii – surprinde relaţia pe care George Enescu o avea cu alţi mari compozitori, care i-au fost contemporani, într-o serie de concerte desfăşurate la Sala Auditorium.

Seria orchestrelor româneşti – reprezintă întâlnirea publicului cu orchestre din ţara noastră, într-un program variat, care include muzică romantică, modernă, dar şi contemporană.

Concerte pentru familii și copii – o serie nouă, introdusă în acest an la inițiativa maestrului Cristian Măcelaru, pentru care s-au vândut deja toate biletele. Concertele se vor ține în Sala Majestic a Teatrului Odeon.

Planuri de dezvoltare

Prin acest eveniment susținut de Guvernul României și finanțat mai solid decât în anii precedenți, Raluca Turcan, Ministrul Culturii, își dorește să faciliteze accesul la cultură și artă pentru un public cât mai divers, fiindcă, a spus ea, doar așa putem să ne dezvoltăm sustenabil, prin cultură.

Mai mult decât atât, Primăria Capitalei este partener anul acesta, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti care, în parteneriat cu Artexim, readuce Piaţa Festivalului, după o pauză de câţiva ani, în perioada 17-24 septembrie, cu o serie de concerte cu acces gratuit în Piaţa George Enescu.

Organizatorii Festivalului George Enescu sunt un exemplu despre cum pot manageria parteneriatele dintre firmele private și instituțiile statului

Nicușor Dan

Fiindcă anul acesta tema este generozitatea și transmiterea valorilor culturale copiilor, Cristina Urcu, Managerul interimar, Artexim, nu poate uita de cei defavorizați, așa că colaborat cu mai multe fundații pentru a implica și ajuta tinerii cu dizabilități în activitățile din cadrul festivalului.

Unde se poate vedea

George Enescu Festival min

În cazul în care nu reușești să ajungi anul acesta la festival, te poți bucura live de ele, fiindcă TVR este co-producător şi partener de tradiţie al Festivalului Enescu, așa că va transmite şi în acest an, în direct, o serie de concerte din cadrul Festivalului, pe TVR 1 şi TVR Cultural.

De asemenea, întreaga corporație Radio România susține festivalul nu doar prin prezența editorială, cu o serie de materiale și prin promovare, ci și artistic și administrativ prin orchestrele pe care le administrează și oferind Sala Radio, un spațiu de peste 1000 de locuri pentru organizarea unor evenimente din cadrul festivalului.

Mai mult, aceștia se vor ocupa de înregistrarea, preluarea și transmiterea concertelor pentru memoria culturală. Poți consulta programul festivalului pe site-ul oficial.

Total
0
Shares
WhatsApp Image 2023 08 28 at 15.18.39 1 e1693229593124

Cristina Căpitanu, Lemon Interior Design: „Avem în plan să deschidem, în viitorul apropiat, un birou în Paris”

Lemon Interior Design, o companie de design interior cu proiecte importante în Dubai, Marbella, Spania, Londra sau Monte…

Lasă un răspuns

You May Also Like