Oana a scris despre mâncare până în 2015, când a transformat Chicineta, blogul ei personal, într-un brand cu și despre farfurii cu mesaje haioase, care au puterea să lumineze fiecare zi.
Pentru Oana, mâncarea nu este doar un mijloc de a se hrăni, ci o reală pasiune, cu care are o relație deosebit de specială. Când vine vorba despre preparatele ei preferate, după ce a luat o gură din cafea, mi-a mărturisit că ar putea mânca sushi în fiecare zi, fără să se plictisească. Acesta este, de altfel, felul de mâncare pe care nu l-a gătit vreodată, fiindcă îl consideră rezervat numai specialiștilor.
Sortimentele ei favorite sunt Gunkan cu somon, Sashimi de somon și sushi cu foie gras, acesta din urmă fiind inventat de chef Cătălin Petrescu.

Dintre mâncărurile pe care le face în intimitatea casei, Oana iubește șnițelele. Este un preparat care se află la intersecția dintre mâncarea gătită și cea de confort.
Cred că toți am crescut cu șnițele cu piure de cartofi. Le-aș găti de trei ori pe săptămână, atât de mult îmi plac.
În toți anii în care a făcut șnițele, Oana a perfecționat rețeta. Astăzi, în crustă, pe lângă făină, pesmet, ou, sare și piper, adaugă și boia, parmezan și granule de usturoi.
Chicineta de la care a pornit totul
Prima bucătărie pe care Oana și-a pus amprenta a fost o chicinetă dintr-un bloc interbelic, care, de fapt, era numai o debara cu un aragaz, de unde trebuia să iasă când își dorea să gătească.
Inspirată de acel spațiu înghesuit în care avea loc numai ea și o tigaie, a pus bazele blogului Chicineta, unde, bineînțeles, a început să vorbească despre mâncare.

Anii au trecut, Oana s-a mutat din acel apartament într-un bloc clasic comunist, unde bucătăria, deși nu este cu mult mai mare decât chicineta, este sufletul și inima casei. De fiecare dată când are musafiri, aceștia preferă să stea în mirosul de șnițele decât în sufragerie, fiindcă atmosfera este mai caldă.
Bucătăria nu s-a schimbat prea mult, dar s-au schimbat ustensilele pe care le folosesc. Mi-am achiziționat chiar roboți de bucătărie care să mă ajute.
Orice bucătar, indiferent dacă este chef sau doar un amator, are nevoie de câteva „ingrediente”, precum robotul de bucătărie, care trebuie să fie de o calitate superioară, ca să nu se strice după numai câteva utilizări. Un alt element important este tigaia. Și în acest caz este important să investești mai mult, pentru că nu ai nevoie de cinci tigăi de slabă calitate, ci de două în care poți prepara orice. Și nu în ultimul rând, cuțitele pe care le folosești nu trebuie să fie scumpe, dar mereu să fie ascuțite.

Când vine vorba de organizarea bucătăriei, Oana este o minimalistă. Cu cât spațiul în care gătește este mai ordonat și cu mai puține lucruri, cu atât procesul de preparare al mâncării este mai fluid și simplu.
Pe lângă minimalism, Oana se mai ghidează după un principiu, anume evită risipa alimentară. Cumpără mereu doar alimentele de care are nevoie și nu le lasă să se strice în frigider.
Este posibil să „moștenesc” această atenție față de mâncare. În copilărie am petrecut mult timp la țară, la bunici, într-un sătuc de lângă Pitești, unde fiecare aliment era folosit. Până și prunele care cădeau din copac nu erau aruncate, ci puse pentru țuică.
Așa cum pune accent pe calitatea ustensilelor pe care le folosește, cu la fel de multă grijă alege și ingredientele. Oana merge foarte rar în supermarket, fiindcă preferă, weekend de weekend, să facă o plimbare până la piața din apropierea casei.
Săptămânal se întâlnește cu fermieri din toată țara care aduc brânzeturi, carne, legume și fructe. De când „pășește” pragul pieței, Oana știe la cine să meargă, unde găsește cele mai puțin stropite legume, cea mai gustoasă brânză și cele mai „urâte” și gustoase fructe.
În cazul în care ajung într-o piață în care nu am mai fost, ei bine, atunci încep să-mi folosesc mirosul.
De la blog personal la afacere, un „pariu” de 1000 de euro
În iarna lui 2015, Oana a ieșit la o cafea cu o prietenă care picta. Povestind, au ajuns amândouă la concluzia că ar fi frumos să gândească un proiect împreună. Nu știau exact ce până când și-a dat seama că nu prea există farfurii personalizate.
Văzusem căni, tricouri, brelocuri, dar nu și farfurii. Atunci m-am gândit: din ce fel de farfurie mi-ar plăcea să mănânc?
Fiind o persoană care trăiește o viață plină de umor, Oana a început să se gândească cât de drăguț ar fi să mănânce dintr-o farfurie pe care să fie un mesaj haios, mai ales dimineața, înainte să plece la muncă.
A cumpărat câteva piese albe de veselă de la IKEA, apoi a început să „colinde” magazinele de cadouri personalizate. A primit o serie de refuzuri, imprimarea fiind imposibil de făcut pe o farfurie, pentru că, în primul rând, cerneala toxică se va amesteca cu mâncarea și, în al doilea rând, pentru că aparatul de imprimare nu poate personaliza o farfurie din cauza formei acesteia.

La scurt timp și-a luat o vacanță și s-a dus acasă, la Pitești, în vizită la mama ei. Acolo a luat farfuria din setul „bun”, din care mâncau numai de sărbători și a întors-o invers, ca să vadă unde a fost fabricată.
Setul era făcut în Alba Iulia, așa că am început să caut fabrici de veselă și să le trimit mailuri. Am fost refuzată, inițial, pentru că trebuia să dau o comandă mai mare, pe care nu mi-o permiteam. Dar am făcut o înțelegere. Am dat la produs 100 de bucăți, cu promisiunea că voi reveni cu comenzi mai mari.
Oana a strâns 1000 de euro și a pus bazele, oficial, Chicineta. Cele 100 de farfurii personalizate s-au vândut în câteva zile. Era fericită fiindcă experimentul ei demonstrase că în România există o piață pentru acest gen de produse.
În acea perioadă, Oana lucra la revista Good Food și nu avea în plan să dezvolte o afacere. Numai că, după vreo lună, revista s-a închis. S-a trezit la o răscruce: să-și caute alt job sau să dea o șansă Chicinetei?

Farfurii-cadou pentru cei dragi
Au trecut zece ani de când farfuriile Chicineta fac românii să zâmbească. Fără să-și dorească neapărat acest lucru, brandul ei a devenit un loc unde găsești cadouri atât pentru tine, cât și pentru cei dragi.
Cred că de fiecare dată când o persoană vede un mesaj de pe o farfurie, automat, se gândește la cineva drag.
Mesajele favorite ale Oanei nu sunt aceleași care s-au vândut foarte bine, mi-a mărturisit zâmbind. Ei îi place „Yes, I look better naked”, pe care l-a gândit special pentru femeile care nu se văd la fel de frumoase și speciale pe cât sunt.

Cel mai bine s-au vândut farfuriile pe care scrie „Smartest bitch around” și „Great butts are made in the kitchen”.
În 2025, Oana visează să aibă propriul atelier de producție. Deși fabricile românești lucrează foarte bine și păstrează un standard de calitate, uneori comunicarea este deficitară.
Simt că este timpul să fac acest pas și pentru că vreau să extind gama de produse. Acum depind de niște modele prestabilite ale fabricilor.
Își dorește ca atelierul să fie localizat într-un garaj din Cotroceni care să fie dotat cu un cuptor special și cu o zonă de imprimare. În fața acestui spațiu industrial care va avea nevoie de ceva autorizații, Oana speră să întâmpine clienții Chicineta cu noi modele de farfurii, cu cafea foarte bună și, nu în ultimul rând, cu umor.
crowncellars.org idikotapekalongan.org