Search Day Night
Search

Emilia Păunescu, NOVA: ”Aceste noi tehnologii oferă artiștilor posibilități noi. E minunat să le explorăm”

Have you seen my Body Apollo by Rachael Talibart
Total
0
Shares

Până pe 30 septembrie, în București se desfășoară ediția a patra a NOVA Festival, eveniment care explorează intersecția dintre artă și noile tehnologii.

Anul acesta publicul se poate bucura în cadrul programului de patru intalații imersive, o conferință cu artiști new media și specialiști din sfera neuro-psihologiei, cinci ateliere new media și o rezidență artistică. Despre ce înseamnă NOVA, Haute Culture a stat de vorbă cu Emilia Păunescu, directorul festivalului.

Emilia Paunescu in cadrul Focus Art Numerique 2023

Ce presupune festivalul NOVA? Cum l-ai descrie cât mai simplu cuiva care ar participa pentru prima dată la eveniment?

NOVA oferă oamenilor oportunități de a se cunoaște mai bine și a descoperi cât de extinsă poate fi experiența lor. Facem asta construind, în perioada premergătoare festivalului, aceste lucrări imersive, interactive, care se folosesc de noi tehnologii creative și poartă vizitatorii prin experiențe deosebite. Le construim prin colaborarea unui număr mare de artiști cu profesioniști din sfera neuroștiinței, psihologiei și altor științe sociale, astfel încât aceste experiențe să fie nu doar foarte incitante, ci și pline de sens.

Cea mai mare bucurie pentru mine este când vorbesc cu oamenii la NOVA și îmi spun cât de personală a fost experiența lor cu lucrările pe care le prezentăm. Îmi place mult acest unghi de a crea contexte surprinzătoare de descoperire de sine prin ce propunem la NOVA.

Dincolo de lucrările prezentare în festival, NOVA aduce și o serie de talk-uri care te inspiră cu proiecte inovatoare, plus atelierele care sprijină comunitatea artistică de la noi să descopere instrumente noi de creație. Oferim și o bursă de dezvoltare pentru 2 artiști emergenți, prin programul NOVA Grow, unde colaborăm în fiecare an cu unul din partenerii de afară ai NOVA, centre de cercetare și creație de top din 8 țări momentan.

De ce un eveniment dedicat artei și noilor tehnologii?

Îți dau un exemplu. Fără aceste noi tehnologii nu aș fi putut transforma, în una din lucrările pe care le arătăm în festival, AIO, semnale din EEG-urile oamenilor cu anxietate în note muzicale, sau să fac un spațiu să reacționeze prin imagine și sunet la emoția ta. Aceste noi tehnologii oferă artiștilor posibilități noi. E minunat să le explorăm.

Care sunt cele mai mari provocări în realizarea unui eveniment de acest tip?

Desigur că, lucrând cu atâtea sisteme complexe, logistica din spatele fiecărui eveniment e și ea complexă. Totuși, cred că cea mai mare provocare este “materialul” însuși cu care lucrăm. Focusul NOVA de a pune artiști cu viziuni inovatoare în colaborare cu practicieni și cercetători din neuroștiință, psihologie și alte științe sociale pentru a crea aceste contexte de cunoaștere de sine, pune în prim-plan experiența personală a vizitatorilor. Și aici intrăm într-un spațiu foarte subiectiv, care arată și se simte diferit pentru fiecare în parte. Practic creăm din și cu ceva care e în continuă transformare.

Care sunt experiențele propuse în acest an și cum au fost ele gândite?

Am deschis festivalul cu AIO – all in one, o lucrare imersivă foarte intensă, despre anxietate, dezvoltată în colaborare cu Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis. Am luat date de cercetare neuronală relevante și le-am transformat în sunet și imagine. Lucrarea este interactivă, vizitatorul putând să moduleze sunetul și imaginea din spațiu prin o interfață simplă.

Apoi, la AREAL, în spate la Ateneu, avem în fiecare zi, până la finalul festivalului pe 30 septembrie, instalația Drawing Exercises. E un spațiu jucăuș, în care publicul devine performer și, ajutat de diverși senzori care îi măsoară live mișcarea, orientarea, pulsul și nivelul de stres, învață să deseneze cu tot corpul.

La Centrul Național al Dansului prezentăm între 19 și 23 septembrie Have you seen my body? a seascape, una din lucrările create în cadrul NOVA lab, laboratorul de creație desfășurat în perioada premergătoare festivalului. Este o experiență 1 la 1, în care ești ghidat pe scenă de un performer în această calatorie de descoperire a corpului. La intrarea în instalație te fotografiem în câteva încadraturi, îți înregistrăm vocea, și aceste fragmente digitale ale tale sunt introduse pe scenă în povestea în care pășești.

A doua lucrare dezvoltată în cadrul NOVA lab, Walk – a rhythm, propune un joc simplu. Intr-un cadru imersiv, în care corpul tău digital locuiește spații noi, reacționezi la ceea ce te înconjoară, ghidat de un performer și îți descoperi un ritm personal.

La Cinema Elvire Popesco, în 23 septembrie se întâmplă NOVA Talks, o întâlnire-oportunitate cu 5 speakeri care deschid universuri deosebite. Tot din seria NOVA Talk, de data aceasta în 27 septembrie, la CINETic UNATC, project managerul Mind Architect, Luciana Baicea, ne va vorbi despre știința performanței cognitive și a creativității.

Tot la CINETic avem 4 ateliere dedicate comunitații artistice și curioșilor să încerce niște instrumente de creație noi. Pentru artiști avem deschis până pe 30 septembrie și call-ul pentru bursa NOVA Grow.

Drawing Exercises

Ce v-a inspirat în realizarea instalațiilor pe care le propuneți la NOVA?

În ultimul an am devenit tot mai interesată de lucrul cu corpul. În documentarea pe care am făcut-o pentru AIO, dar și din colaborarea cu un alt proiect de art therapy, am înțeles cât de puternic te poate ajuta mișcarea să eliberezi emoții blocate în corp. Iar atunci când este și făcută conștient, ghidată de cineva alături de tine, și îți creăm și un cadru audio-vizual imersiv, procesul se accelerează.

Cred că acesta este farul, ca să zic așa, în crearea lucrărilor de anul acesta.

Cum ar trebui să se pregătească cei care vor să trăiască experiențele NOVA?

Experiențele NOVA sunt tare accesibile pentru toată lumea. Toate lucrările sunt ușor explorate intuitiv. Nu este nevoie de cunoștințe tehnice, sau abilități speciale în interacțiunea cu ele. Am construit totul foarte uman și primitor.

Total
0
Shares
Yevgen Denysenko in bucatarie

Gustul care ne apropie

După ce a fost Executive Chef în cadrul hotelului InterContinental din Kiev și a fost implicat în pregătirea…

Lasă un răspuns

You May Also Like