Search Day Night
Search

Aurelian Ștefan, medicul care a înființat primul spital social veterinar, Homeless Animal Hospital

ASC7527 2
Total
0
Shares

Aurelian Ștefan are peste 20 de ani de experiență ca medic veterinar. Nu a fost suficient pentru el faptul că salva animale, așa că a pus bazele Homeless Animal Hospital, asociația care oferă o șansă câinilor și pisicilor care au nevoie de ajutor.

Aurelian Ștefan a lucrat mult timp în mediul privat. Deseori se surprindea gândindu-se la „pacienții” care au nevoie de ajutor, dar nu au resursele necesare să ajungă la el.

Încercând să găsească o soluție, Aurelian a înțeles că vrea să facă ceva diferit față de puținele asociații care funcționau la acel moment în România și ofereau servicii animalelor abandonate sau bolnave. Fiindcă toate clinicile veterinare funcționează în sistem privat, iar statul român nu s-a implicat în acest domeniu, doctorul veterinar a vizualizat un spital pentru câini și pisici care să funcționeze pe piața liberă și care să ajute animalele din punct de vedere medical, nu care să le ofere doar un adăpost.

Campania de strângere de fonduri de pe Facebook

În 2011, spitalul a fost un proiect al World Animal Veterinary Emissaries. Aurelian Ștefan a început construcția clădirii din bani personali și cu o strângere de fonduri organizată pe Facebook. În prima etapă, oamenii au donat bani pentru 5000 de cărămizi.

Apoi au venit în ajutor și asociațiile de profil care s-au implicat direct în construcția clădirii, precum Romania Animal Rescue, unde Aurelian Ștefan este director medical, care a cumpărat materialele necesare.

Astăzi, Homeless Animal Hospital are o echipă de douăzeci de medici, asistente veterinare și personal auxiliar, care au, împreună, un singur scop: să ajute acolo unde nu ajută nimeni și unde nevoia este urgentă și critică.

O zi obișnuită pentru doctorul Aurelian la Homeless Animal Hospital începe la ora nouă dimineața. Primii pe listă sunt „pacienții” aflați în stare critică.

Este foarte dificil să privești toate aceste animale care se luptă să trăiască. Faci tot ce poți, dar uneori nu ai de ales decât să strângi, efectiv, din dinți și să speri.

Apoi ziua continuă cu consultații de rutină, cu tratamente și analize, cu ședințe cu personalul, dar și cu multe dialoguri telefonice cu oameni care au un animal bolnav și nu își permit să-l trateze.

Nu are o oră fixă la care se întoarce acasă. Sunt cazuri care îl rețin la spital până la ore destul de târzii, iar atunci când se simte obosit, fuge spre casă, fiindcă știe că mereu sunt colegi care rămân.

Medicii veterinari de la Homeless Animal Hospital sunt pasionați. Este greu să găsești oameni care să se implice atât de mult într-o activitate socială și, atunci când îi găsești, unora dintre ei le este tare dificil să se acomodeze într-o clinică veterinară din piața liberă.

IMG 20230602 WA0033

Un animal este un prieten, nu un obiect pe care trebuie să ți-l permiți

Homeless Animal Hospital, situat în Piteasca, o localitate mică de lângă București, oferă animalelor servicii de ortopedie, radiografie, operații chirurgicale, anestezie inhalatorie, zile la terapie intensivă, iar anul acesta se va inaugura primul CT social pentru animale din România.

Scopul ONG-ului înființat de Aurelian Ștefan este să ofere oamenilor mai mult timp petrecut cu animalele lor de companie. Spre exemplu, mi-a povestit medicul, acum ceva timp a întâlnit cazul unei bătrâne singure, cu o pensie mică, care avea un cățel care o alina. Erau cei mai bun prieteni.

Apoi, odată cu trecerea anilor, cățelul s-a îmbolnăvit, iar femeia nu-și permitea tratamentul. Ea a aflat de Homeless Animal Hospital, unde a internat cățelul, iar apoi, după tratament, patrupedul s-a întors acasă și a mai trăit ani buni alături de prietena lui.

La fel, sunt cazuri de familii mai numeroase din mediul rural, cu venituri reduse, care depind de un animal de companie. Atunci când câinele se îmbolnăvește, copiii sunt deprimați și, mai mult decât atât, adulții rămân fără un paznic al gospodăriei. În loc ca aceștia să piardă animalul, apelează la serviciile oferite de acest spital veterinar, care se ocupă să ofere ajutor „pacienților” începând de la zero lei.

La Homeless Animal Hospital nu doar că iubim animalele, ci le considerăm și egalele noastre. În vocabularul nostru nu există termenul de „stăpân”, ci doar companion uman, canin și felin.

Homeless Animal Hospital 03

Proiecte care au în vedere sănătatea și educația

Aurelian Ștefan mi-a zis că oamenii din România nu percep cât de multe animale au nevoie de ajutor. În mediul rural, în secolul douăzeci și unu, avem în continuare cazuri de câini ținuți în lanț, apoi ne confruntăm încă și cu vânatul ilegal, din cauza căruia se pun lanțuri în care ajung și animale domestice.

Mai mult decât atât, tot în mediul rural, dar nu numai, încă mai există cazuri de cruzime asupra animalelor. ONG-ul luptă nu doar să le salveze, ci și să schimbe mentalități și să scadă, cumva, rata de animale chinuite.

Suntem o piesă în acest mecanism și știm că prin ceea ce facem putem schimba lumea, chiar dacă uneori vorbim de cea din jurul nostru.

În prezent, pe lângă serviciile medicale oferite în cadrul spitalului, Homeless Animal Hospital are câteva proiecte în derulare precum „ABC pentru animale”, „Patrula veterinară” și „Educație, educație, educație.”

„ABC” este acronim pentru „Animal Birth Control”. Acțiunea de sterilizare a animalelor este baza care asigură sănătatea lor. În șapte ani, un cuplu canin poate da naștere la peste 60.000 de pui. Astfel, rata lor de multiplicare este mult mai mare decât cea de adopție și mulți căței riscă să fie abandonați sau chiar uciși.

Prin acest proiect, Homeless Animal Hospital oferă sterilizare de la 0 lei pentru cățeii și pisicile care sunt în pericol de înmulțire necontrolată. Până acum au sterilizat aproximativ 125.000 de câini și pisici, majoritatea în România.

De asemenea, există și programul „Patrula veterinară” care a pus în funcțiune o clinică mobilă care merge regulat în zone defavorizate din România și tratează gratuit animalele care au nevoie.

Iar cel de-al treilea proiect în desfășurare, poate cel mai important pentru medicul Aurelian Ștefan, este „Educație, educație, educație”. Acesta oferă burse doctorilor care vor să ajute animalele, dar sunt la început de drum. Și, de asemenea, oferă cursuri companionilor umani. Persoanele care dețin un cățel sau o pisică nu doar că vor lua contact direct cu medicii, dar vor învăța, pas cu pas, cum trebuie să-și îngrijească corect prietenul blănos.

IMG 20210914 WA0031

Mai mult decât o vocație

În 2023, a existat un caz atât de emoționant care încă îl mai urmărește pe Aurelian Ștefan. Este vorba despre cățelușa unei doamne din Brăila. Peste noapte, aceasta nu s-a mai putut ridica. Mânca, se comporta firesc, dar stătea ca o broscuță țestoasă care a căzut pe spate.

Doamna o salvase în urmă cu ceva timp dintr-un cimitir. După ce a ajuns în căminul femeii, cele două au devenit nedespărțite. Așadar, când a văzut că patrupedul nu se mai ridică, femeia s-a panicat și a sunat disperată la Homeless Animal Hospital, fiindcă nu avea cum să achite costurile la nicio clinică privată.

Cățelușa a ajuns la Piteasca, iar acolo i s-a făcut un RMN și un CT. I s-a descoperit o hernie de disc cervical. A fost operată, iar după o săptămână, cățelușa s-a ridicat de parcă nu ar fi avut vreodată o problemă.

Țin minte cât de emoționată era acea femeie când a văzut-o. Cu lacrimi în ochi a zis că parcă nu mai seamănă deloc cu animalul pe care l-a lăsat, că este atât de vioaie. Cumva am simțit că le-am oferit șase picioare ca să se bucure de mult mai mult timp petrecut împreună.

Homeless Animal Hospital 02

Orice persoană care dorește să se implice o poate face mai simplu ca oricând. În primul rând, pot alege să doneze doi euro pe lună trimițând un SMS la numărul 8845 cu textul MIRACOL. De asemenea, pot opta să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit completând un simplu formular online.

În cazul în care veniturilor lor sunt mai mari, își pot trata animalul de companie la Homeless Animal Hospital ca la orice clinică veterinară privată, iar banii lor vor rămâne în asociație și vor fi folosiți ulterior în tratarea altor patrupezi.

Sunt atât de bucuros că, pe lângă toate animalele vindecate, am transformat Piteasca, localitatea uitată de lângă București, într-un campus veterinar.

Total
0
Shares
DREAMING IN COLLAGES vernisaj 9 februarie

Prima comunitate a artiștilor români de colaje prezintă Dreaming in Collages

Peste 30 de artiști va reuni, pe 9 februarie, prima expoziție de grup a comunității Romanian Collage Collective.…

Lasă un răspuns

You May Also Like