Search Day Night
Search

Amuse Bouche: Căutătorii de  gusturi fine 

deschidere

Cum au reușit Ruxandra și Gabriel Gavrilescu, doi tineri care au descoperit pasiunea pentru gastronomie împreună, în urmă cu zece ani, să transforme pas cu pas Amuse Bouche, dintr-un mic proiect de conținut, într-o adevărată agenție cu proiecte complexe pe zona de gastronomică.  

În urmă cu zece ani, pe când erau la începutul relației, Ruxandra și Gabriel Gavrilescu au ajuns într-un restaurant cu o stea Michelin din Praga după ce, printr-o întâmplare norocoasă, cineva tocmai anulase o rezervare. Nu știau nimic despre fenomenul fine dining, despre cât de greu se face o rezervare la un restaurant din ghidul Michelin sau despre ce se întâmplă în bucătărie, dar odată așezați la masă au fost de-a dreptul impresionați de tot ce se întâmpla în farfurie și de coregrafia din zona de dining. „Practic ne-am ridicat de la masă cu mai multe întrebări decât răspunsuri” spune zâmbind Ruxandra Gavrilescu, cofondatoarea Amuse Bouche.  

Acela a fost momentul în care Ruxandra și Gabriel au realizat că gastronomia este zona pe care își doresc să o exploreze, iar pentru asta au călătorit mult, au aprofundat universul fine dining și atunci când s-au simțit pregătiți să împărtășească din experiențele lor culinare au lansat Amuse Bouche, un proiect de content premium, care s-a transformat încet-încet într-o adevărată agenție cu proiecte complexe din zona gastronomică.  

Un punct de cotitură în activitatea Amuse Bouche a avut loc în 2017, când Ruxandra și Gabriel au fost acceptați în programul de ambasadori și au devenit Official Taste Hunters pentru prestigioasele World’s 50 Best Restaurants și World’s 50 Best Bars, un renumit top al celor mai bune restaurante și baruri din lume.

„Pentru noi a însemnat o trecere într-o altă etapă și ca profunzime a experiențelor noastre și ca tip de experiențe de care am avut parte. Am avut acces la mult mai multe informații și la un alt tip de relații cu chefii, care ne-au deschis foarte mult orizontul”

Gabriel Gavrilescu, cofondator al Amuse Bouche.  

Astăzi, sub umbrela Amuse Bouche, cei doi antreprenori organizează evenimente culinare, experiențe gastronomice de top pentru publicul din România, oferă consultanță în domeniul HoReCa și, prin Asociația Gastronom, se ocupă de educația în zona gastronomiei. Unul dintre cele mai complexe proiecte ale Amuse Bouche este Ambasada Gastronomică, un eveniment care presupune o desfășurare de forțe uriașă: unul sau mai mulți chefi de pe scena globală a gastronomiei preiau, pentru câteva zile, bucătăria unui restaurant din țară.

1„
Foto: Vali Mirea

Acest restaurant de tip pop-up devine canalul prin care nume mari ale gastronomiei mondiale „spun o poveste”, cu ajutorul preparatelor, despre gusturile din țara lor de origine și despre misiunea lor ca chefi. Cea de-a treia ediție a evenimentului va avea loc în această lună, iar invitat va fi Mitsuharu „Micha” Tsumura, cheful japonez care conduce bucătăria Maido, un restaurant din Peru, care ocupă poziția a cincea în World’s Best 50 Restaurants și locul întâi în ediția pentru America de Sud a renumitului top.       

Un alt concept de eveniment, care s-a bucurat de un mare succes în rândul comunității de foodies din România și care are la bază explorarea și căutarea gusturilor ce definesc o regiune renumită pentru bogăția și moștenirea gastronomică, s-a conturat în jurul excursiilor gastronomice pe care Amuse Bouche le organizează din 2022. Dacă la începutul anului cei doi antreprenori au organizat o excursie gastronomică, pentru un grup de foodies, în Țara Bascilor, unde au vizitat cinci restaurante prezente în Ghidul Michelin și World’s Best 50 Restaurants, în toamna acestui an Ruxandra și Gabriel vor pleca să descopere savoarea Lisabonei. Aici, cei doi au pregătit un mix de experiențe gastronomice care includ atât restaurante fine dining cât și bistrouri și taverne cu o puternică amprentă locală.  

„Aceste experiențe pornesc de la cele mai bune restaurante și hoteluri din lume. Așa sunt construite. Următoarea vacanță de acest tip este în septembrie, în Lisabona, unde vom explora orașul din mai multe perspective cu experiențe fine dining și experiențe casual. Toate vor avea în spate chefi interesanți, oameni pe care îi cunoaștem și știm că pun accent pe calitate, pe produs, pe experiența gastronomică”, spune Gabriel Gavrilescu.  

Un loc important pe agenda celor doi tineri îl ocupă sustenabilitatea, iar prin Asociația Gastronom, Ruxandra și Gabriel luptă de ani buni împotriva risipei alimentare, primii pași pe care i-au făcut în această direcție fiind făcuți prin proiectul „Cumpără. Gătește. Regândește”, o serie de clipuri video menite să îi ajute pe români cu doze considerabile de conștientizare pe zona de risipă alimentară, dar și cu soluții pentru contextele de zi cu zi care favorizează apariția risipei acasă, în propriile bucătării. Au urmat o serie de cine cu chefi din România în diverse orașe, și podcastul „Anatomia gustului”, în care au abordat și subiecte din zona de risipă alimentară.  

Eforturile depuse de cei doi tineri în zona sustenabilității în ultimul deceniu au fost încununate anul acesta de lansarea cărții „Imperfect”, în paginile căreia Ruxandra Gavrilescu cristalizează ce a învățat în tot acest timp, sub forma unui sistem care se încadrează în curentul Zero Waste, dar dintr-o perspectivă mai largă. Cartea oferă o sumă de valori, de mecanisme care să prevină irosirea resurselor de orice fel și care să îi ajute pe cititori să se bucure în același timp de o relație mai bună cu mâncarea.  

„Este un ghid complet pentru că oferă informații, soluții și multe ponturi și sfaturi practice pe trei paliere care favorizează risipa. În capitolul întâi abordez tot  ce înseamnă depozitare, eficientizare și reutilizare, adică poți învăța cum să îți păstrezi ingredientele astfel încât să le prelungești perioada de prospețime. În partea a doua a cărții sunt două direcții de conservare a surplusului, iar în cea de-a treia parte sunt 45 de rețete din bucătăria noastră, dar și din creativitatea a opt dintre cei mai apreciați chefi din România”, adaugă Ruxandra Gavilescu, autoarea cărții „Imperfect” și cofondatoarea Amuse Bouche.   

Tara de Foc

Land of Fire, expoziția internațională de grup curatoriată de Cosmin Costinaș, de vineri la Kunsthalle Bega

Expoziția internațională de grup “Land of Fire”,curatoriată de Cosmin Costinaș, premiant Bega Art Prize 2021, împreună cu Mona…

Lasă un răspuns

You May Also Like