Când natura se întâlnește cu oameni buni se nasc povești care trebuie date mai departe. Și savurate. Cel mai bine, la un pahar de vin bun. Iar când poveștile au trei ingrediente magice – loc, oameni și vin – dar și o istorie bogată în spate, ele alimentează cele mai frumoase visuri.
Visul surprins de Haute Culture se numește Crama Avincis, de pe domeniul Vila Dobrușa, din renumita zonă viticolă Drăgășani, Oltenia. Am stat la povești cu Andreea Stoica, fondatoarea Avincis și am căutat să pătrundem împreună în visul care a prins viață și crește de la un an la altul, fix ca-n povești.
Cum a pornit povestea AVINCIS?
Povestea cramei AVINCIS are aproape 100 de ani şi a început, ca toate poveştile, cu un “a fost odată”. În cazul nostru, în anul 1927, Maria și Iancu Râmniceanu au cumpărat în Drăgășani un conac în stil neoromânesc pur, inspirat din arhitectura ctitoriilor brâncovenești, înconjurat de vii.
În 2007 mama mea, Cristiana, strănepoata lor, alături de tatăl meu, Valeriu Stoica, s-au reîntors pe domeniu și au ştiut că această poveste de familie trebuie să continue. Astfel ei au readus la viaţă domeniul Vila Dobrușa, lansat în vara anului 2011.
Doisprezece ani mai târziu, zeci de medalii şi sute de clienţi care ne-au trecut pragul, suntem mândri de cum continuăm să îmbinăm tradiţia şi modernitatea pe domeniul care cuprinde conacul, crama AVINCIS, 43 hectare de viţă de vie, mai multe hectare de pădure, piscina și amenajarea peisagistică.
Cât mai păstrează AVINCIS azi din rețetele și visurile din 1927, când începea să se scrie povestea în Drăgășani?
Ne place să învăţăm din istorie, să respectăm tradiţiile, iar specificul locului aduce amprenta autenticităţii pe care o apreciem. Soiurile noastre sunt speciale şi statornice. Anul acesta chiar pregătim o surpriză extraordinară – lansăm un nou vin dintr-un soi istoric. O premieră.
Cât de mult regăsim într-un pahar vin și cât povestea lui?
Povestea individualizează, povestea emoţionează, povestea este cea pe care ne-o amintim şi o dăm mai departe. De aceea, eu spun mereu că vinul este un produs cultural, care îmbină consumul, artele, lucrurile care fac parte din istoria şi din tradiţia noastră. Este mai mult decât un gust dezvoltat perfect. Întocmai ca un fel de mâncare realizat respectând reţeta pas cu pas, dar fără dragoste, fără pasiune sau implicare este doar o mâncare corectă. Cred că vinul este un simbol a ceea ce noi suntem, a ceea ce transmitem, este emoţie.

Cât de mult modelează experiența de la Crama AVINCIS faptul că vă aflați într-un loc cu o istorie bogată și numeroase obiective turistice?
În Moldova există Odobeşti, în Muntenia, Dealul Mare, Oltenia are, la rândul ei, o importantă, veche şi de tradiţie zonă viticolă: Drăgăşani.
Pe lângă legătura emoţională pe care eu şi familia mea o avem cu Drăgășani, un rol important pentru atractivitatea zonei pentru clienţi îl joacă istoria aparte, numeroase legende și tradiții, bucate gustoase, oameni harnici și peisaje spectaculoase. Pe Dealul Viilor, potrivit specialiştilor, asemănător regiunii Toscana, primăria a demarat un proiect de turism de nişă. Drumul viei şi vinului va trece prin aproape 300 de hectare de viță de vie și va conduce turiştii și pasionații de vin spre cele patru crame.
Zona a crescut foarte mult în ultimii ani, mai ales post pandemie, podgoria Drăgășani fiind atractivă și pentru turismul viticol în continuă dezvoltare, iubitorilor de vin oferindu-li-se sejururi turistice cu cazare, mese, degustări de vinuri, tururi de cramă şi plimbări în vie.
Cum a fost gândit domeniul Vila Dobrușa – Crama AVINCIS astfel încât să ajungă să domine zona Drăgășanilor?
Readucerea la viaţă a domeniului Vila Dobruşa – Crama AVINCIS a fost făcută cu un respect foarte mare pentru istoria locului, dar şi pentru ce acest spaţiu transmitea. Împreună cu arhitectul Alexandru Beldiman ne-am dorit să susţinem peisajul şi să redăm continuitatea. Crama este o construcţie contemporană pe un deal, în vârful viei, care se contopeşte pe timp ce trece cu locul. Duo-ul tradiţie şi modernitate este prezent peste tot şi la nivel de arhitectură şi peisagistică. Nu vrem să dominăm, vrem să fim parte din.
Cum ar trebui savurat un vin și cu ce diferă experiența de la o cramă față de o degustare într-un alt loc?
Vinul poate fi savurat diferit în funcţie de stare – vorbit, povestit alături de ceilalţi este modalitatea mea preferată. Specialiştii nostri de la cramă organizează degustări pentru cei care ne vizitează şi o fac cu atâta pasiune şi oferă atât de multe informaţii şi poveşti, încât pare că ai fost acolo pe tot parcursul drumului de la bob la acea sticlă cu vin. Este vorba despre experienţă şi despre autenticitate!
Care sunt vinurile cu care vă mândriți cel mai mult?
Un alb, Crâmpoşia Selecţionată şi un roşu, Negru de Drăgăşani. Şi în acest caz este vorba despre o pereche în antiteză, aparent.
Crâmpoșia este simbol al regiunii, portdrapel al vinurilor românești la târguri, potențial, acest soi are origini pre-romane și vinurile au o prospețime, cu anumită mineralitate, iar aromele cele mai întâlnite fiind pere, citrice, mere și cireșe galbene.
Negru de Drăgăşani, care a primit de-a lungul anilor numeroase distincţii la competiţii naţionale şi internaţionale de vin, este un soi unic de struguri, tot cu originile în zona Drăgășani, unde a putut să-și pună cel mai bine în valoare caracteristicile. Negru de Drăgășani este rezultatul unei încrucișări între Negru Vârtos și un soi încă disputat, posibil Saperavi sau Băbească Neagră, un vin simbol pentru crama AVINCIS.