Search Day Night
Search

Cum a fost Bucharest Opera Festival 2023

Bal la Savoy BOF2023
Bucharest Opera Festival , eveniment de referință în lumea operei și a baletului, este primul festival din România ce a invitat în capitală cele mai importante teatre lirice din țară, dar și Opera de Stat din Budapesta și Teatrul Național de Operă și Balet din Belgrad alături de Opera Madlenianum.
Total
0
Shares

Bucureștiul a găzduit între 16 și 24 iunie spectacole de referință în lumea operei și a baletului și a adus în sală mii de spectatori.

A doua ediţie a festivalului a reunit pe celebra scenă bucureşteană titluri de referință ale repertoriului de operă, balet, operetă şi musical aflate în programul celor mai importante teatre lirice din România – Opera Națională Română Iaşi, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și Opera Braşov, cărora în acest an li se alătură Opera de Stat din Budapesta și Teatrul Național de Operă și Balet din Belgrad alături de Opera Madlenianum, deschiderea festivalului fiind semnată, bineînţeles, de  Opera Naţională Bucureşti.

Publicul s-a bucurat de o desfășurare de forțe ce a inclus 9 spectacole de operă, operetă, balet şi musical programate în 9 seri consecutive, aducând în prim plan 9 orchestre, coruri mixte, companii de balet, zeci de soliști și dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total aproape 1.500 muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic prezenți pe scenă, în fosă şi în culise pentru un regal artistic unic.

De la Mozart, Puccini şi Bizet la Debussy şi Bartók, de la Paul Abraham şi Franz Lehar, până la Cole Porter, peste două secole de istorie a artelor spectacolului muzical s-au desfășurat pe prima scenă lirică a țării.

Sunt convins că acest festival rămâne un exemplu despre faptul că arta trebuie să unească. Artiștii sunt spirite libere, spirite care practică diplomația culturală, artiștii stabilesc punți de comunicare între țări, partide, oameni, între diferite distribuții sau echipe de management din țară și din străinătate

Daniel Jinga, managerul general al Operei Naționale București

Poate cel mai bine este rezumată experiența Bucharest Opera Festival 2023 de Oltea Șerban-Pârau: „Bucharest Opera Festival – ediția a II-a a excelat pe palierul diversității, aducând pe scena Operei bucureștene 9 seri de operă, balet, operetă și musical, cu titluri care în bună măsură nu se găsesc pe afișul capitalei. De asemenea, au fost prezentate regii îndrăznețe, actuale precum cea a lui Sir David Pountney sau a lui Andrei Șerban, montările panoramând de la cele mai actuale orientări în domeniu – Nunta lui Figaro cu Opera Națională București sau Văduva Veselă cu Opera Națională Română din Iași – până la creații rar sau niciodată prezentate aici, precum Castelul Prințului Barbă-Albastră și Mandarinul miraculos de Bartok cu Opera Maghiară din Cluj-Napoca ori Pelleas și Melisande de Debussy cu Opera de Stat din Budapesta, sau până la montări clasice prin excelență, precum Manon Lescaut cu Teatrul Național din Belgrad și nu numai.

O șansă rară de a atrage la Operă publicuri diferite și de a vedea pe aceeași scenă ce au mai recent și mai performant de prezentat teatrele lirice din țară și din jurul României. O poartă deschisă pentru o a treia ediție cu o mai largă participare internațională atât a teatrelor, cât și a publicului.”

Haute Culture vă aduce spectacolele din cele 9 zile de Bucharest Opera Festival cu ajutorul fotografiilor surprinse de echipa festivalului.

Următoarea ediție a Bucharest Opera Festival se va desfășura pe scena operei bucureștene în perioada 7 – 16 iunie 2024.

Total
0
Shares
Ultima fotografie a poetului Mihai Eminescu si editia princeps „Poesii

Ultima fotografie a poetului Mihai Eminescu, la licitație

Ultima fotografie cunoscută a poetului național Mihai Eminescu, realizată după clișeul lui Jean Bielig, la Botoșani, este scoasă la licitație

Lasă un răspuns

You May Also Like