Search Day Night
Search

Casele sustenabile și inteligența artificială vor avea un impact puternic pe segmentul proprietăților de lux în 2024

Dubai Hills View Luxury Outlook p. 48
Total
0
Shares

Un metru pătrat de aproximativ 40.000 de euro în Dubai, dinozauri în colecții private și primul conac digital MetaReal din lume, vândut cu 11,2 milioane de dolari: anul 2023 a avut performanțe neașteptate în segmentul de lux la nivel internațional. Sotheby’s International Realty lansează Luxury Outlook, raportul care dezvăluie cele mai recente tendințe din industria luxului, anticipând perspectivele din lumea tranzacțiilor de prestigiu, la nivel global.

Romania Sotheby’s International Realty este parte a rețelei globale de prestigiu Sotheby’s International Realty, specializată în tranzacții imobiliare de lux. Dorind să integreze internațional industria de consultanță imobiliară națională, Romania Sotheby’s International Realty oferă, la nivel global, accesul la proprietățile reprezentative din România, sub umbrela internațională a diviziei de imobiliare a celei mai vechi case de licitații de artă din lume.

Accesul la informație globală este esențial pentru a oferi perspective clare și informații pertinente. Cu provocările economice și geopolitice actuale, înțelegerea tendințelor la nivel mondial devine crucială pentru a evalua impactul asupra pieței imobiliare din România. Raportul nu se limitează doar la aspecte economice, ci acoperă și influențele designului și a artei în domeniul imobiliar.

,,Cu acces la o sursă atât de puternică de informații, suntem capabili să obținem o înțelegere mai profundă a reglementărilor imobiliare globale, a influenței deciziilor politice și geopolitice asupra segmentului imobiliar  și să punem într-un peisaj mai larg piața românească. În același timp, nu numai că valorificăm această acoperire internațională, ci și contribuim activ la aceasta. Prin integrarea expertizei noastre locale în perspectiva globală a Sotheby’s, avem capacitatea de a introduce România în lumea clienților internaționali, iar pe de altă parte, avem posibilitatea de a acorda acces cumpărătorilor români la piața internațională.”

Monica Barbu, CEO Sotheby’s International Realty Romania

Romania Sotheby’s International Realty pune la dispoziție raportul complet Luxury Outlook 2024 produs de Sotheby’s International Realty, în scopul înțelegerii în profunzime a tendințelor și provocărilor actuale în industria de lux. Oferind, în exclusivitate, perspective relevante pentru piața imobiliară globală, raportul este o resursă esențială pentru cei interesați de evoluțiile din industria luxului și reafirmă poziția Sotheby’s International Realty de lider în furnizarea de servicii imobiliare de excepție. Raportul acoperă o gamă variată de subiecte, inclusiv influențele tehnologiei asupra pieței imobiliare, schimbările în comportamentul consumatorilor de lux și impactul acestora asupra modului de viață și achizițiilor imobiliare.

Cum a evoluat piața imobiliară în 2023 și ce ne spune despre 2024?

Anul 2023 a fost despre ajustarea pieței imobiliare în perioada post-pandemie, la un nivel mai îndrăzneț, unde cererea a fost în mod cert prezentă. Zonele care încep să atragă investitorii  includ Australia, Mexic, Arabia Saudită și Turcia, potrivit raportului Sotheby’s International Realty.

Liderul în servicii imobiliare a deschis 64 de noi birouri, conectând astfel același serviciu consecvent de real estate în toate colțurile lumii. Sotheby’s International Realty începe anul 2024 fulminant, prezent în 83 de țări și teritorii, cu peste 1.100 de birouri și peste 26.500 de consultanți.

Recorduri în segmentul super-luxury din Dubai

Piața imobiliară de lux din Dubai a atins noi înălțimi în 2023, cu tranzacții notabile înregistrate în segmentul super-luxury. Cumpărătorii din întreaga lume au fost interesați nu doar de proprietăți excepționale, ci și de beneficiile unui stil de viață premium care să completeze experiența unică a vieții în această destinație de lux. Au fost înregistrate prețuri de vânzare record pe tot parcursul anului, atingând 40.000 Euro pe metru pătrat, așadar marcând creșteri consecutive de la an la an din 2020, potrivit lui Chris Whitehead, Managing Partner, Dubai Sotheby’s International Realty.

Printre factorii care au contribuit la acest boom se numără facilitățile de excepție oferite de proprietățile din Dubai, precum spații de recreere private, servicii de concierge personalizate și acces exclusiv la facilități de înaltă clasă. Se remarcă cererea crescută pentru proiecte imobiliare inovatoare, care integrează tehnologii de vârf și design contemporan: ,,Mulți dintre cei mai renumiți arhitecți și designeri din lume vor să-și pună amprenta în Dubai”, spune Whitehead.

Noile tendințe în design interior: sustenabilitate și materiale naturale

Printre cele mai importante tendințe în design interior se numără revenirea la materialele naturale și durabile, evidențiind importanța sustenabilității în procesul de proiectare și construcție. Sticla continuă să se dezvolte în moduri inovatoare, ca material arhitectural și structural. Designerii acordă mai multă atenție materialelor organice, naturale, texturilor imperfecte și artizanilor de ceramică, lemn sculptat sau piatră naturală. O altă noutate este focusul pe tehnologii inovatoare integrate în designul interior, de la soluții smart pentru gestionarea eficientă a energiei și a iluminatului la integrarea artei digitale în spațiile rezidențiale.

Instrumentele tehnologice dezvoltă sectorul imobiliar

Realitatea virtuală, analiza datelor și inteligența artificială, au generat o revoluție în modul în care oamenii caută, cumpără și gestionează proprietăți. Această sinergie a tehnologiilor deschide noi orizonturi și aduce eficiență sporită în întreaga industrie imobiliară. Un aspect semnificativ este utilizarea tot mai extinsă a tururilor virtuale și a experiențelor imersive în procesul de vizualizare a proprietăților. Aceste tehnologii permit potențialilor cumpărători să exploreze în detaliu locuințe și spații comerciale fără a fi prezenți fizic, oferind o perspectivă mai completă și eliminând barierele geografice.

În toamna anului 2023, ONE Sotheby’s International Realty a vândut un formidabil conac în Miami, pentru 11,2 milioane de dolari. Denumită Meta Residence, proprietatea este primul conac MetaReal din lume – așadar, o casă din lumea reală cu un geamăn digital în Sandbox Metaverse. Tranzacția în numerar a obținut cel mai mare preț pe metru pătrat din Pinecrest, anume aproximativ 10.335 dolari, iar cumpărătorul a primit atât NFT-ul activului, cât și casa fizică.

Experiența locuirii, redefinită de designeri prin prisma luxului hotelier

Anul 2023 a înregistrat o creștere în cererea de produse și servicii care transformă casele în sanctuare de eleganță și bun-gust. În exclusivitate pentru 2024, Luxury Outlook dezvăluie conceptul hotel-style at home. Acesta propune o experiență de lux în propria locuință, aducând rafinamentul și confortul specific al hotelurilor de lux în mediul privat. Hotel-style at home nu se referă doar la designul interior, ci și la atenția acordată detaliilor, de la lenjeria de pat de cea mai înaltă calitate până la obiecte de artă și accesorii sofisticate. Un alt aspect important menționat în raport este dezvoltarea serviciilor personalizate pentru cămin, precum concierge privat, bucătari de elită care pregătesc mese exclusiviste la domiciliu și servicii de curățenie premium. Trendul hotel-style at home nu este doar o evoluție în designul interior, ci și o schimbare în modul în care oamenii își concep și trăiesc spațiile personale.

Cum își diversifică tinerii colecționari investițiile: dinozauri, sneakers și poșete de lux

La nivel global, au loc schimbări semnificative în comportamentul consumatorilor și în abordarea investițiilor, evidențiind interesul tot mai mare pentru colecționarea obiectelor de valoare și rarități. Noua categorie a colecționarilor tineri își îndreaptă atenția către articolele de lux, de la artă contemporană, la piese de designer, sneakers și… dinozauri! Acest trend indică o schimbare în percepția investițiilor, trecând de la activele tradiționale către obiecte tangibile cu valoare apreciativă. Schimbarea în mentalitate reflectă dorința de a avea un portofoliu diversificat și de a investi în experiențe tangibile. Totodată, tehnologia are un rol esențial în transformarea modului în care tinerii se angajează în lumea colecțiilor, cu platforme digitale și de realitate augmentată care facilitează accesul la informații și la achiziționarea unor piese de colecție.

Gorgosaurus Luxury Outlook p. 57

De la începutul anului 2022, cel puțin șapte schelete de dinozauri, fie parțiale, fie complete, au fost adjudecate la prețuri uimitoare. Printre acestea, se află un schelet înalt de aproximativ trei metri al unui Gorgosaurus vechi de 80 de milioane de ani, rudă apropiată a Tyrannosaurus rex, adjudecat pentru 6,1 milioane de dolari. Pentru aceeași sumă, a fost adjudecat și un veritabil craniu de T. Rex.

Vânzările care au doborât recorduri și au captat atenția pieței de lux în 2023

PICASSO, Femme à la Montre (1932), 139,4 milioane de dolari

Tabloul a reprezentat lotul vedetă al sezonului de licitații Sotheby’s din luna noiembrie.

Pablo Picasso Femme a la montre Luxury Outlook p. 51

KLIMT, Dame mit Fächer (Doamna cu un evantai), 108 milioane de dolari

Această capodoperă – ultimul portret creat de celebrul pictor vienez – s-a vândut la Londra în iunie 2023 pentru aproximativ 108 milioane de dolari, devenind cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la licitație în Europa.

Codex Sassoon

În mai 2023, cea mai veche Biblie Ebraică, datând de la sfârșitul secolului al IX-lea, s-a vândut la New York pentru 38,1 milioane de dolari – un nou record pentru cel mai scump manuscris vândut vreodată la licitație.

Puloverul cu oi al Prințesei Diana

Celebrul pulover s-a vândut la Londra pentru suma 1,14 milioane dolari.

Colecția de obiecte personale ce au aparținut lui Freddie Mercury

O vastă colecție de aproximativ 1,400 de obiecte personale ce au aparținut lui Freddie Mercury, legendarul solist al formației Queen au fost vândute în cadrul câtorva licitații tematice de excepție, colecție care a fost vizitată în Londra de un număr record de vizitatori de peste 140,000 de persoane.

Total
0
Shares
deschidere 1

Litoralul turcesc de la Marea Neagră, inclus pe lista CNN a „Celor mai bune locații de vizitat în 2024”

 Regiunea de coastă a Turciei de la Marea Neagră a fost inclusă în rândul celor mai bune locuri…

Lasă un răspuns

You May Also Like