Mulți au prezis moartea presei scrise. Și, iată, tu citești acum revista Haute Culture… Adevărul este că multe domenii se transformă, evoluează și câteodată se metamorfozează. Oamenii fac diferența! La fel este și în comunicare. Oricât AI ar veni, nu poate înlocui pasiunea, talentul și viziunea, după cum descoperim într-o discuție relaxată cu Sonia Nechifor și Laura Opriș, principalele motoare Communication ON agency.


Nimic nu este întâmplător în viață! Nici că am ales să fac referire la print, pentru că pe Sonia și Laura o revistă le-a ajutat să se cunoască. „Ne-am întâlnit de mai multe ori și ne-am dat seama că de fapt ne placem și ne potrivim. Totul a pornit la o revistă din Cluj, cea mai frumoasă revistă pe vremea aceea. O revistă în care se scriau lucruri frumoase despre oameni frumoși și nu exista nimic rău despre nimeni”.
Poveștile care inspiră și oamenii care le alimentează sunt baza comunicării de când lumea. Sonia și Laura știu foarte bine asta. Doar că poveștile sunt asemeni visurilor. Cineva trebuie să creadă puternic în ele pentru a prinde viață și putere.
„Nu mi s-a părut nicio zi stresantă în acești 10 ani, nici când aveam de gestionat trei clienți diferiți în același timp. Din contră, mi se pare o oportunitate fantastică să poți să lucrezi în atât de multe domenii, să-ți începi dimineața cu pui și să-ți termini după-amiaza într-o fabrică de medicamente, iar între timp să treci și prin niște deșeuri. Ajungi să înveți multe lucruri despre multe domenii, pentru că în comunicare trebuie să știi tot background-ul. De exemplu, noi am comunicat prima operație la Monza pentru o protezare de șold revoluționară. La 4 ore după operație, pacientul a pus piciorul jos și noi eram cu toată presa la spital, fără un plan de backup în caz că omul nu putea să pună piciorul pe pământ, pentru că așa prezentasem subiectul. De obicei avem încredere în clienții care vin la noi. Tu ai acel gut feeling care nu-i business wise, dar noi, pentru că suntem femei, îl avem și ținem la el. Nu ne-am înșelat niciodată. Dacă nu ai chimie cu clientul, chiar dacă are foarte mulți bani, lucrurile nu funcționează”, spune Sonia Nechifor.
Cumva, povestea aleasă de ea explică de ce AI nu ar putea înlocui profesioniștii din comunicare. Nu doar că știu, dar de multe ori simt ce trebuie făcut. Creativitatea e dublată de experiență, iar rezultatele vin când există o echipă motivată. „O echipă rămâne în jurul tău doar dacă e motivată și oricât de frumoase și deștepte am fi noi două, nu putem să le motivăm pe colege în fiecare zi, iar motivația trebuie să vină din rezultatele de la client. Pe lângă bani! Altfel, tu pleci acasă în fiecare lună cu o mie, două mii sau câți euro or fi, dar când ai tras linie, pentru tine, personal, ce-ai făcut? Ce-ai realizat? Ce aport ai adus campaniei clientului?”, subliniază Sonia.
Împăratul gol
Într-un domeniu plin de etichete și titulaturi care de care mai creative, Sonia este „Doamna”.
„Când eram în clasa a VIII-a, m-a ridicat diriginta în picioare și m-a întrebat care-i modelul meu în viață și am răspuns că mama. Toată lumea a început să râdă, dar ce am vrut să spun atunci a căpătat sens mai târziu. Când eram mică, pe mamă o cheamă tot Sonia. Orice se întâmpla, dacă aveam nevoie de ceva, mă duceam și îi spuneam că vin din partea mamei și instant se rezolva. Mama mea a fost vânzător într-un magazin în oraș. Tot timpul mi se părea așa fascinant cum te duci și deschizi orice ușă dacă zici: m-a trimis Sonia. Mi s-a părut foarte cool și am zis că atunci când o să cresc mare, așa vreau să fiu! Eu nu vreau să fiu ca nicio vedetă, influenceriță sau mai știu eu cum. Vreau să meargă și din partea mea cineva și să zică: M-a trimis Sonia! Și să i se deschide ușa! Așa că eu vreau să rămân doar la asta cu Sonia, chiar dacă în semnătură scrie că sunt spontaneous strategist. M-a corectat într-o zi un client că nu există titulatura pentru că e contradicție în termeni și i-am spus că nu se mai califică să fie client dacă nu înțelege ce-am vrut să spunem”.

Dacă Sonia este mai artistă, Laura echilibrează balanța. „Am terminat Dreptul și am avut o educație germană. La 5 ani, m-a pus mama să aleg între școala de muzică și școala germană. Nu am ales școala de muzică pentru că aveam o profesoară la pian care țipa și mi se părea absolut îngrozitor. Având această educație germană, am plecat și în Germania la studii, am devenit mai strictă și îmi place să așez strategiile”, explică Laura Opriș, în semnătura căreia scrie că este „PResident” (da, de aici este și titul articolului inspirat).
Amândouă au fost martore ale transformării unui domeniu prezent zi de zi în viețile noastre, fie că o conștientizăm sau nu. Spun că în cele mai multe cazuri s-au schimbat doar termenii pe care îi folosim, dar principiile de bază rămân neschimbate. Și s-a mai schimbat ceva…
„Cred că s-au pus doar niște denumiri fancy. Anumite lucruri oricum se făceau, dar, de exemplu, nu se numea storytelling, se numea povestea brandului. Au apărut influenceri-vedete, pentru că doar am transformat niște oameni care au comunități în vedete overnight. Ce nu înțeleg, este că în trecut dacă ne uitam să chemăm vedete la evenimente erau niște oameni care în viața lor de zi cu zi făceau ceva. Adică puteam să spun ce fac dacă li se ia pelerina de vedetă. Acum, mie, personal, mi-e foarte greu să înțeleg ce fac unii, dacă le dai jos hainele și, conform experiei, rămâne împăratul gol”, conchide Sonia Nechifor.
La fel de neîntâmplător, discuția cu Sonia și Laura a avut loc în centrul Bucureștiului la Villa Ecletico, un luxury boutique hotel de comunicarea căruia se ocupă agenția lor și pe care m-au făcut să-l îndrăgesc de la prima cafea servită în curtea interioară. Un mic detaliu care arată că în comunicare trebuie să ai abilitatea de a doza corect fiecare gest și informație pentru a avea succes. Probabil un alt element pe care AI nu-l va stăpâni prea curând…