Search Day Night
Search

Proiect unic: semimaraton prin cele mai importante instituții de cultură din Cluj

Fuga la Cultura e1691997234582
Total
0
Shares

La începutul lunii octombrie, de la kilometrul 0 al Clujului, Piața Unirii, va porni „Fuga la cultură”, un proiect unic de alergare care promovează un stil de viață sănătos, prin sport și cultură. Un eveniment unic ce are un mesaj esențial: pentru o viață sănătoasă, avem nevoie de sport și de cultură.

„Fuga la Cultură” are cinci probe de alergare care ating trei dimensiuni: cultura, istoria și educația, care trec prin cele mai importante instituții culturale ale municipiului.

„Cluj Semimaraton – Fuga la Cultură” este un produs al Festivalului Internațional de Carte Transilvania și are ca scop punerea accentului pe spațiile culturale ale Clujului, probele de alergare trecând prin cele mai importante instituții culturale ale municipiului (Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Opera și Teatrul Național Cluj, Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie din Cluj).

Proiectul dorește a fi un concept unic și atractiv, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și sport atât pentru participanți, cât și pentru susținători. Organizatorii acestuia își doresc să susțină prin activități specifice dezvoltarea culturală și sportivă a Clujului și a României. Toate datele statistice din România evocă faptul că interesul pentru cultură și sport este în scădere și suntem situați, ca țară, pe ultimele locuri europene. În primul rând, având în vedere aceste date, proiectul își propune să promoveze cultura și sportul în rândul tinerilor printr-o altfel de manifestare, una atractivă și distractivă care să sprijine și să crească interesul și participarea activă a tinerilor pentru sport și cultură. Este un concept unic la nivel național și internațional.

Fuga la cultură se adresează tuturor iubitorilor de sport și cultură, dar nu numai, prin activități cultural-sportive ample care vor promova interesul pentru sport și cultură. Ne adresăm tinerilor prin creșterea gradului de consum a culturii și dezvoltarea posibilității de autoexprimare, prin creșterea nivelului de informare cu privire la valorile artei locale, naționale și internaționale precum și prin creșterea gradului de implicare a lor în activități de promovare a sportului și culturii. Acest eveniment e un act de curaj, dar e unul foarte necesar”

Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania

Prima ediție a proiectului „Fuga la cultură” are ca scop promovarea culturii și a sportului ca elemente esențiale ale dezvoltării personale individuale. Conceptul are 3 dimensiuni: cultural-istorică, educațională și sportivă.

Dimensiunea cultural-sportivă

Traseul are ca start și finish kilometrul 0 din Piața Unirii, este de fapt o alergare prin istoria Clujului și a Transilvaniei. Obiectivele atinse sunt: Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (1350-1487) și Ansamblul Statuar Matia Corvin (1900), Palatul Banffy (1774-1785), strada Iuliu Maniu (stil arhitectural eclectic, strada “oglindă”), strada Eroilor cu statuia Lupa Capitolina și Biserica Greco-Catolică „Schimbarea la Față”, Strada Universității cu Hotelul Continental (fostul Hotel New York, clădire de colț eclectică), Turnul Croitorilor și zidurile vechii cetăți – strada Potaissa, Biserica Reformată (sec 15-16) și Statuia „Sfântul Gheorghe ucigând Balaurul” (originalul de la 1373), Strada Episcop Ioan Bob cu Biserica Bob (1801-1803).

De asemenea, traseul va trece efectiv prin interiorul următoarelor instituții culturale: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, „Universitatea Babeș-Bolyai”, Opera și Teatrul Național, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie. În fiecare instituție, se va consemna trecerea printr-o brățară cu mesaje culturale și cu evenimente culturale.

Dimensiunea educațională

Traseul este și o alergare prin care se propune dezvoltarea culturală a comunității prin informații electronice și pliante tipărite cu privire la toate obiectivele atinse pe parcurs. De asemenea, fiecare cursă va fi denumită cu numele unei arte (Opera, Teatru, Pictură, Film, Carte), iar medaliile și trofeele vor simboliza o carte deschisă.

Total
0
Shares
Nora Iuga FOTO SFR

Visul Nora Iuga

La Iași, în cadrul singurului festival dedicat cinematografiei românești, Serile Filmului Românesc, Nora Iuga a discutat cu cititorii…

Lasă un răspuns

You May Also Like