Pentru prima dată în istoria recentă, o cercetare caută să lămurească ce se mai păstrează din bucătăria tradițională românească, cum se transformă și ce înseamnă ea până la urmă.
”Nu este foarte practică, necesită mult timp de preparare și se gătește în tihnă, lucru care lipsește vieții moderne”, arată studiul Amintiri Gustoase, realizat de Unlock Research, la comanda Zaga Brand și prezentat în cadrul unui masterclass la București.
Gustoasă, sănătoasă, dar nu cea mai frumoasă, bucătăria românească leagă generațiile. Indiferent cine suntem și ce facem, toți ne asezăm până la urmă la masă. Întâlnirile cu farfuriile noastre sunt unele dintre cele mai speciale, fiind deja demonstrat științific că ”dragostea trece (și) prin stomac”.
”Atașamentul emoțional al românilor față de bucătăria românească e profund și puternic. Oamenii sunt extrem de atașați de gustul plin și variat al bucătăriei noastre și consideră că asta o face unică în lume – faptul că nu poți să mănânci românește și să rămâi indiferent.
Bucătăria românească spune mult despre cum suntem noi ca popor: bazată pe ingrediente simple inteligent folosite pentru a obține un gust irezistibil. Așa e și românul – nu are prea multe, dar are multe idei despre cum să-și facă viața cât mai frumoasă.
În plus, bucătăria românească este văzută ca sănătoasă – avem multe legume, facem ciorbe, fierbem și folosim mult cuptor, prăjim poate mai puțin decât alte popoare, avem multe mâncăruri bazate pe vegetale și plante.
Oamenii spun că românul gătește și sustenabil – de când se știu toate ingredientele sau părțile animalului erau folosite: mațele, șoriciul, organele, capetele și picioarele, burta, ierburi de pe lângă casă – nu iroseau nimic. E adevărat că poate motivul care a stat la baza conturării acestei trasături este sărăcia, dar astăzi suntem pe un trend puternic de reducere a risipei”, explică Adina Vlad, founder Unlock.
”Cine pune umărul la construcția unui brand de țară gastronomic, de dragul generațiilor ce vor veni, dar și pentru turiștii care vin la noi pentru mâncare, după ce află pe surse sau din șoapte ceea ce noi știm prea bine, că gătim sănătos și gustos? Studiul Amintiri Gustoase arată că dacă bucătăria românească nu face pași puternici până pe mesele zilnice, pentru a putea ține pasul cu concurența internațională, riscăm să pierdem multe din moștenirile extraordinare pe care le-am primit. Astfel ne diluăm ca nație și gust. Suntem într-un moment bun acum, nu mai avem scuze. Pandemia și crizele ce au urmat i-au reîntors pe oameni în starea de a revaloriza tihna. În această tihnă care aduce și sănătate, și savoare, se regăsește mâncarea românească”
Silvia Teodorescu, coordonatoarea Amintiri Gustoase, parte a platformei Cronicari Digitali, care generează numeroase proiecte creative în zona culturală, adresate generației digitale.