După ce a făcut o serie de schimbări în propria viață, ca să devină un model pentru cei doi copii ai săi, Andrei Roșu a reușit să devină o sursă de inspirație pentru sute de angajați sedentari care au renunțat la obiceiurile nesănătoase și au primit alergarea în viețile lor.
Înainte de răsăritul soarelui, când cei mai mulți dintre noi suntem cufundați încă într-un somn profund, Andrei Roșu își începe antrenamentele, care se încheie cu o alergare de 20 de kilometri, cam când o bună parte dintre noi abia ne dăm jos din pat. Atunci când nu puțini suntem cei ce începem „să alergăm” cu ochii cârpiți încă de somn după o cană mare cu cafea, ceasul de la mâna lui Andrei arată că a făcut cam de două ori mai mulți pași decât recomandarea zilnică de 5.000 steps.
Chiar dacă la prima vedere pare că Andrei Roșu a făcut sport de performanță toată viața sau că a avut un job extrem de activ, nu este deloc așa. Andrei a lucrat pentru o companie multinațională și până în 2010 era o persoană sedentară care descoperise bucuria de a se muta „dintr-o cutiuță în alta. Mă mutam de pe canapeaua de acasă, pe scaunul de la mașină și ulterior pe cel de la birou”, își amintește Andrei Roșu, sportiv de anduranță și antreprenor. „Între acestea era doar ridicatul de la birou pentru a lua apă de la dozator. Iar acasă, privitul la televizor, unde nu căutam o emisiune anume, care să mă transforme. Pur și simplu butonam. Era un mod automat în care intram după o zi de lucru extenuantă”, adaugă Andrei.
Schimbarea a început în 2008, la scurt timp după nașterea primului său copil, Alex, pentru care și-a dorit să fie un model. Atunci a renunțat la fumat, obicei pe care îl avea de la 15 ani, și un pic mai târziu, odată cu începutul diversificării alimentației bebelușului, a optat pentru preparate mai sănătoase. Doi ani mai târziu a început să alerge, reușind să dea jos aproape 20 de kilograme, depuse în toată perioada de sedentarism. Tot în 2010 a alergat și la primul maraton, desfășurat la Polul Nord. Au urmat apoi alte șapte maratoane și șapte ultramaratoane (cursă mai lungă de 42 km, cât are un maraton obișnuit) pe șapte continente, efort pe care Guinness World Records și World Records Academy l-au omologat ca record mondial. Un an mai târziu s-a născut Ema, cel de-al doilea copil al său, și Andrei Roșu a dublat eforturile de până atunci: a renunțat definitiv la consumul de carne și a început lecțiile de înot și antrenamentele de bicicletă.
Andrei Roșu este unul dintre cei 53 de sportivi din lume care au reușit să termine cel mai dificil ultramaraton din lume, Arch 2 Arc, o competiție care leagă două dintre cele mai frumoase orașe din lume: Londra și Paris. Participanții, care pornesc de la Marble Arch din Londra trebuie să ajungă la Arcul de Trumf din Paris. Pentru aceasta, trebuie să traverseze Canalul Mânecii înot, să alerge 140 de kilometri și să pedaleze alți 300 de km. După ce a terminat cea mai dură cursă de alergare din lume, 6633 Ultra (533 km), în condiții arctice cu temperaturi ce pot ajunge la -40 de grade Celsius, sportivul de anduranță a lansat la apă ambarcațiunea de vâslit cu care, la începutul anului 2018, a terminat Atlantic Challenge, cea mai grea competiție de vâslit din lume (5.000 km), reușind să traverseze Oceanul Atlantic într-o barcă ușoară cu vâsle.

Pentru o persoană activă ca Andrei Roșu, care atunci când nu iese la alergat dimineața cu Hoka, golden retrieverul familiei, înseamnă că este într-un colț îndepărtat al lumii la vreo competiție dură, perioada de pandemie a fost mai mult decât un șoc. „Am zis că avem două variante. Ori stăm cu televizorul deschis și ne încărcăm negativ și începem să mâncăm emoțional, ori apăsăm și mai mult pedala de accelerație, să facem mișcare și să încercăm să ne hrănim și mai sănătos. La copii am găsit repede soluția: le-am luat bicicletele din garaj și le-am pus pe hometrainer. Lucrurile au mers foarte bine, au făcut mișcare”, spune Andrei Roșu. Nici sportivul de anduranță nu a renunțat la antrenamente în perioada pandemiei, când a ales să sară coarda, lansând chiar un challenge, prin care creștea cu câte un minut pe zi timpul alocat exercițiului, ajungând astfel, la finalul a 60 de zile, să sară coarda timp
de o oră.
Tot în perioada de pandemie, sportivul a avut curajul să iasă din nou din zona de confort și, cu o investiție de câteva zeci de mii de euro, a lansat Filgud, un producător de tartinabile și mezeluri vegane. Acestea reprezintă o alternativă la cele mai îndrăgite lactate și produse de origine animală. În prezent, Filgud produce „mezeluri” vegane, icre din amarant și din alge, tofu, „brânzeturi” din caju, tartinabile din caju, granola, gustări și chiar deserturi din caju cu ciocolată sau caramel sărat. Businessul a început încet, cu o producție de 10 – 15 borcane pe zi, dar s-a bucurat de un succes rapid, mai ales că propunea o alternativă gustoasă și sănătoasă într-o perioadă în care tot mai mulți români, speriați de știrile negative despre coronavirus, căutau să adopte un stil de viață sănătos. „Ca să cumpărăm echipament de producție și să ne mutăm într-un spațiu nou, am vândut o parte din firmă către investitori privați, care au avut o investiție de 500.000 de euro, iar acum suntem la o rundă a doua de investiții care se va finaliza curând pentru un milion de euro pentru un anumit procent din firmă”, spune antreprenorul.