Search Day Night
Search

Andreea Sandu: Galerie pentru comunități creative

Andreea Sandu GALATECA
Total
0
Shares

O poveste creată în urmă cu 11 ani face ca în inima Bucureștiului, într-o clădire istorică, Biblioteca Centrală Universitara „Carol I“, să se concentreze multă creativitate care ajută pe oricine să viseze frumos. Povestea se numește simplu: Galateca. Creatorea ei? Andreea Sandu. Pentru cunoscuți, Andreea Galateca.

Ce înseamnă Galateca pentru tine?

Mi se mai spune și Andreea Galateca…ușor de concluzionat. Lăsând gluma la o parte, într-un fel chiar am fuzionat în anumite aspecte, Galateca face parte din parcursul meu atât profesional, cât și personal, cu atât mai mult cu cât a fi antreprenor cultural, galerist și curator este o provocare continuă, cu care trăiesc de mai bine de 10 ani. Galateca este o platformă culturală și multidisciplinară pe care am imaginat-o ca pe un proiect inovator și care, pe parcursul anilor, a devenit casă pentru o multitudine de comunități creative, concepte și proiecte.  Pornind de la planul inițial pentru prima galerie multimedia de artă contemporană și design, în inima capitalei, scris într-o perioadă în care existau foarte puține exemple autotohtone, am îmbinat o serie de nevoi pe care le-am identificat la noi și am încercat să creez o consecvență a mesajului și un fir roșu al programelor pe care le-am dezvoltat în timp, bazându-mă pe valori precum inovația, multidisciplinaritatea, sustenabilitatea și accesul cât mai larg.

Cum s-a transformat Galateca de la ”Povesti în imagini” până acum?

Este important de punctat diferența între expoziții găzduite și expoziții sau evenimente create de noi, deoarece marea majoritate a proiectelor le generăm noi, conform conceptului curatorial, și apoi există segmentul de evenimente găzduite, precum lansări corporate sau expoziții ale unor artiști ce nu se află în portofoliul nostru. ”Povesti în imagini” creată împreună cu arhitectul Attila Kim și artistul vizual binecunoscut Pisica Pătrată chiar a fost un proiect creat și produs 100% de noi și gândit special pentru a marca o nouă apariție inovatoare în spațiul cultural de la noi. A fost prima dată când street art-ul și componenta muzeală au fuzionat într-o galerie privată și prima dată când au fost create obiecte de design speciale în completarea expoziției, pornind de la figurina Pisica Pătrată 2.0 transformată în bijuterii semnate de Carla Szabo.  În timp, programe precum Măiastra (2013) au generat zeci de proiecte interdisciplinare având ca punct de pornire simbolurile tradiționale și IA adusă în contemporan. Arta la intrare – program creat împreună cu Anca Boeriu, a generat zeci de evenimente și a plasat temporar obiecte de artă în spații publice sau atipice. Un alt exemplu este binecunoscutul program Neo Studio, creat special pentru tinerii artiști.

Cred că Galateca este un mix de nișe care în timp au devenit generatoare de trenduri.

Cum se vede arta de azi prin ochii unui curator?

Arta contemporană este oglinda a ceea ce trăim și de multe ori un precursor al evenimentelor ce vor să vină, așa că este esențial să fim la curent cu tot ce se întâmplă în lume și în același timp să fim extrem de racordați și la scena autohtonă. Arta necesită contextualizare. Scena de artă contemporană de la noi este la fel de efervescentă precum era și acum câțiva ani, dar mai asezată și mai dezvoltată pe anumite directii precum utilizarea noilor tehnologii sau arta creată de femei.

Ce pregătește Galateca în viitorul apropiat?

Vă invităm la Primavera, salon de artă și design de primăvară. În paralel lucrăm la programul celor două proiecte mari, naționale. CSWeek se va desfăsura în luna octombrie în 6 orase, dar va avea până atunci mai multe evenimente și colaborări, iar Neo Art Connect deja este în stadiul de planificare a evenimentelor expoziționale începând din mai, în 10 orașe.

Total
0
Shares
Premiile Gopo 2023 foto Miluta Fluieras

Cine sunt câștigătorii Galei Premiilor Gopo 2023

Cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo a celebrat, marți seara, pe scena TNB, performanțele înregistrate de…

Lasă un răspuns

You May Also Like