Lansat în 1824, Macallan a fost unul dintre primii distilatori din Scoția care au primit licență legală. De atunci, brandul și-a construit reputația de unul dintre cele mai importante whisky-uri single malt din lume. Crearea The Macallan se bazează pe influențele vitale contributive ale Spaniei, Americii de Nord și Scoției – și ale materiilor prime naturale respective, combinate cu metode tradiționale și măiestrie.
Distileria Macallan a fost fondată de Alexander Reid, un fermier de orz și profesor de școală. Numele inițial al zonei a fost „Maghellan”, preluat din cuvântul gaelic „magh”, care înseamnă pământ fertil și „Ellan”, de la călugărul St.Fillan – care avea o legătură strânsă cu biserica care se afla pe teritoriul Macallan până în 1400.

Poziționare prin culoare
Toate whisky-urile preiau în totalitate din culoarea din lemnul în care sunt maturate. Deoarece lemnul este un produs natural, fiecare copac este diferit și, la rândul său, conferă whisky-ului arome și culori diferite în timpul maturării. Îndemânarea producătorilor de whisky asigură culoarea cât mai consistentă posibil de la îmbuteliere la îmbuteliere, prin gestionarea și selecția butoaielor care oferă spectrul de culoare naturală esențială pentru single malt-ul The Macallan.
Cele mai bine vândute
Conform Irish Post, Macallan 1926, în vârstă de 60 de ani, s-a vândut recent cu 2,3 milioane de dolari, doborând recordurile anterioare ale celui mai scump whisky din lume. Christie’s din Londra a mutat acest articol la licitația Finest & Rarest Wines & Spirits. Această sticlă a făcut parte dintr-o serie de douăzeci și patru de sticle în ediție limitată. Băutura ultra-rară a fost distilată în anul 1926. A stat la învechire în foste butoaie de sherry în Scoția timp de 60 de ani, până în 1986, când a fost îmbuteliată. Sticla a fost pictată manual de renumitul artist irlandez Michael Dillon. Există o singură sticlă Dillon pictată manual în lume, ceea ce explică prețul acesteia.

Și asta după ce în octombrie 2019, această sticlă de scotch a devenit cel mai scump vin sau băutură spirtoasă vândută vreodată la licitație. Prețul a fost atunci de 1,9 milioane USD. Sotheby’s a numit acest single malt din 1926 „Sfântul Graal” al whisky-ului. Malțul de epocă a fost extras dintr-un butoi care este considerat o legendă și se numește butoiul numărul 263. Din butoiul menționat au fost produse doar 40 de sticle și lichidul anterior maturat în el a fost licitat pentru 1,2 milioane de dolari.

Artiștii pop Peter Blake și Valerio Adami au conceput etichetele pentru o ediție limitată de 24 de sticle și o sticlă a fost chiar pictată manual de artistul irlandez Michael Dillon. Într-un interviu acordat BBC, expertul în whisky David Robertson – care este printre puținii care au gustat whisky-ul – a descris aroma acestuia ca fiind „… plină de fructe uscate, de prune uscate și curmale și tone de note picante incredibile de cuișoare, ghimbir și scorțișoară… marmeladă gustoasă de portocale, note de turbă și fum, finisate cu un tanin delicios de stejar uscat din butoi de sherry și note cerate, ulei de in și piele.”
The Interprid (1.38 milioane USD) și-a găsit drumul într-o altă carte de recorduri, de data aceasta pentru cea mai mare sticlă de whisky lansată. Aflată la 5’11, sticla depășește containerele obișnuite și conține aproximativ 311 litri de whisky (cu alte cuvinte, echivalentul a 444 de sticle de dimensiuni obișnuite). Licitația s-a oprit la pragul de 1,1 milioane de lire sterline la Lyon & Turnbull din Edinburgh, iar sticla conține whisky din două butoaie de stejar american care s-au maturat timp de 32 de ani fiecare. Sticla în sine aduce un omagiu celor 11 dintre cei mai faimoși exploratori ai lumii, fiecare dintre fețele lor fiind imortalizate pe etichetă.

O sticlă de whisky Macallan „M” s-a vândut cu 964.200 de dolari. Suma a fost plătită de un cumpărător din Hong Kong în ianuarie. Decantorul suflat manual a creat la fel de multă valoare ca și whisky-ul, deoarece a fost nevoie de 17 meșteri și peste 50 de ore pentru a finaliza sticla finală. Este una dintre cele patru sticle „Constantine” existente. Whisky-ul a fost învechit în butoaie între 25 și 75 de ani.

Colecții rare
Colecția Macallan Lalique Legacy este un set de șase decantoare de cristal de la veneratul producător de sticlă și bijutier francez Lalique, care conține unele dintre cele mai rare dintre malțurile The Macallan cu vârsta cuprinsă între 50 și 65 de ani. Fiecare dintre cele șase decantoare în ediție limitată căutate au fost inițial versiuni individuale și sunt produsul unei colaborări de un deceniu între The Macallan și emblematicul brand francez.
Fiecare sticlă este foarte apreciată, dar atunci când întreaga colecție – găzduită într-un dulap din abanos natural la comandă care conține, de asemenea, șase miniaturi și șase perechi de pahare Lalique Macallan – a fost scoasă la licitație în aprilie 2017, a depășit și așteptările. Licitația de primăvară de la Sotheby’s din Hong Kong a văzut setul incredibil de rar vândut cu 993.000 de dolari.
Când The Macallan Red Collection a fost scoasă la licitație la Sotheby’s din Londra în noiembrie 2020, setul rar de șase whisky-uri avea, ceea ce în retrospectivă pare a fi, o estimare de prevânzare extrem de modestă de 200.000 de lire sterline (259.000 de dolari). Curând au început să sosească oferte din toate colțurile globului, în timp ce colecționarii se întreceau pentru a deține singurul set de acest gen care poate fi disponibil spre vânzare. Rezultatul a fost o ofertă câștigătoare de aproape patru ori mai mare, la 756.400 de lire sterline (975.756 de dolari), încasările fiind destinate organizației caritabile City Harvest London.
Colecția conține șase whisky-uri Macallan foarte vechi, inclusiv două dintre cele mai vechi lansate vreodată de distilerie – unul de 74 de ani și unul de 78 de ani. În ciuda faptului că The Macallan Red Collection este disponibilă pentru cumpărare în număr extrem de limitat, această serie specială diferă de versiunea standard datorită etichetelor sale exclusive, ilustrate și semnate de artistul spaniol Javi Anarez, cu doar două seturi existente.

Mai multe colecții rare și limitate ale brandului puteți descoperi aici și aici.